Skladniki na 4 porcje
150g gorzkiej czekolady
2 lyzki wody
500ml smietanki kremowki
175 g mleka skondensowanego slodzonego
4 lyzki likieru pomaranczowego albo rumu
otarta skorka z 1 pomaranczy
sok z 1 pomaranczy
Ingredienti per 4 persone:
150 g di cioccolato fondente
2 cucchiaini di acqua
500 ml di panna
175 g di latte condensato
1 bicchierino di liquore all'arancia o rum
scorza di 1 arancia
succo di 1 arancia
Przygotowanie:
Rozpuscic czekolade z woda w garnuszku albo na parze. Ubic polowe smietanki wraz z mlekiem skondensowanym ( nie musi byc na sztywno). Ubic pozostala smietanke, tym razem na sztywno. Wymieszac dobrze czekolade ze smietanka z mlekiem skondensowanym, dodac likier, skorke z pomaranczy i jej sok. Wymieszac delikatnie powstala mase z ubita na sztywno bita smietana. Napelnic miseczki musem i wstawic do schlodzenia do lodowki. Przybrac bita smietana lub posypac gorzkim kakao.
Preparazione:
Sciogliere il cioccolato fondente in un pentolino con un goccio d'acqua.
Montare metà della panna con il latte condensato. A parte montare l'altra metà di panna a neve. Aggiungere il cioccolato fuso al mix di panna e latte condensato e mescolare bene con la frusta a mano, aggiungere anche il liquore o rum, scorza d'arancia e succo. Mescolare bene. Incorporare anche la panna montata mescolando delicatamente. Riempire i bicchierini con la mousse e decorare con panna montata,scorzette d'arancia o cacao.
Przepis ten dodaje do czekoladowego tygodnia Bei
Połączenie smaków idealne. Uwielbiam lekkość musów. Do wypróbowania :) buziak M.
OdpowiedzUsuńKoniecznie...nie zawiera jajek,wiec jest zdecydowanie lzejszy i bezpieczny nawet latem :) Buziole
UsuńMarghe, brzmi pysznie!!! Z pomaranczowa nuta to zdecydowanie moja ulubiona wersja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I dziekuje Ci za udzial :*
To ja dziekuje za Twoje akcje...bardzo le lubie ...a czekolada z pomarancza to jest to co tygryski lubia najbardziej Buziaki :)
Usuń