Fougasse z oliwkami wg J. Hamelmana
"Składniki na 2 chlebki:
pâte fermentée
122 g (1 szklanka) mąki chlebowej
79 g (3/8 szklanki) wody
3 g soli
szczypta drożdży
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
ciasto właściwe
320 g (4 ¼ szklanki) mąki chlebowej
48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej
255 g (1 1/8 szklanki) wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskich
całość pâte fermentée
Włożyć
do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.
Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się
połączyły. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. W razie potrzeby
skorygować hydrację, dolewając nieco wody. Po wymieszaniu składników
ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę. Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.
Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta.
Dziekuje za zaproponowany przepis i wspolna zabawe :)
a we wspolnej zabawie udzial wziely :
Małgosiu-bardzo zgrabny fougasse :) Miło jest do Ciebie zaglądać , tyle tu wspaniałych smaków. Dzięki za wspólne pieczenie, pozdrowienia od nas obojga M.
OdpowiedzUsuńIdealny kształt Małgosiu!
OdpowiedzUsuńApetycznie zaprezentowane fougasse.
Dziękuję za Twój udział w marcowym pieczeniu!
Piękny listek! Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie piękny liść:)
OdpowiedzUsuńOoo jaki piękny ażur Ci wyszedł:-) Miło było piec razem:-)
OdpowiedzUsuńPięknie ponacinane, dziękuję za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyszedł Twój chlebek:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbowałabym fougasse do carpaccio z karczochów:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się sprawdził!
To uwielbiam w akcjach wspólnego gotowania-niby ten sam przepis, a u każdego widać inny efekt końcowy :-) Ślicznie go uformowałaś. Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekne listeczki Marghe, dziekuje że byłas z nami:-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek! Dziękuję za wspólne chwile przy pieczeniu i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńMnie też najbardziej smakował jeszcze cieplutki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Caesars Entertainment in New Orleans opens the doors to - JT Hub
OdpowiedzUsuńThe Orleans-based company has opened its doors to 용인 출장마사지 sports betting in the 부천 출장안마 state's 고양 출장마사지 capital in 안성 출장안마 New Orleans. The 태백 출장안마 state