środa, 26 lutego 2014

Focaccine z czerwona cebula/ Focaccine con cipolla rossa



Przepis ten pochodzi z lutowego numeru Alice cucina... jednej z moich ulubionych gazet kucharskich... Uwielbiam czerona cebule, wiec jak tylko zobaczylam ten przepis postanowilam go zrobic. I to byl strzal w dziesiatke ! Przepis jest prosty, robi sie szybko i swietnie smakuje...czyli wszystko to , co tygryski lubia najbardziej...
 
  

Skladniki na 12 buleczek:

600 g maki chlebowej
150 g maki semola (maka z pszenicy durum)
60 ml oliwy z oliwek
220 g cebuli czerwone z Tropei
10 g soli
4 g drozdzy instat
250 g letniej wody
lyzeczka cukru

Dodatkowo:
2 cebule czerwone z Tropei 
12 czarnych oliwek lub 36 kaparow
oliwa z oliwek

Ingredienti per 12 focaccine:

600 g di farina 0
150 g di farina di semola di grano duro
60 ml di olio evo
220 g di cipolla rossa di Tropea
10 g di sale
4 g di lievito di birra disidratato
250 g di acqua tiepida
1 cucchiaino di zucchero

Per la guarnizione:

2 cipolle rosse di Tropea
12 olive nere
olio evo

Przygotowanie:
Preparazione:

Podsmazyc posiekana cebule  na oliwie przez ok 7 min na malym ogniu.
Fare appassire per circa 7 min la cipolla tritata nel olio evo a fuoco dolce.

Do miski wlac pol szklanki cieplej wody i rozpuscic w niej drozdze.
In una ciotola versare mezzo bicchiere di acqua e sciogliervi il lievito.

Przesiac maki, wymieszac z sola i cukrem
Setacciare le farine, mescolare insieme con il sale e lo zucchero.

Dodac do maki jeszcze ciepla cebule, i wymieszac, dodac drozdze i pozostala wode. Wyrabiac przez 15-20 min az do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia przez ok pol godziny.
Aggiungere alle farine la cipolla soffritta ancora calda e amalgamare. Unire il lievito sciolto, e impastare, incorporando l'acqua restante. Lavorare per 15-20 min fono a ottenere un impasto elastico. Coprire con pellicola e fare riposare per circa mezz'ora.
 


Po tym czasie wyrobic ponownie ciasto przez 7-8 min i podzielic je na 12 rownych czesci.  Ulozyc je na blacie , przykryc sciereczka lub folia i pozostawic na ok 5 min.
Trascorso il tempo di riposo, lavorare l'impasto per altri 7-8 min, dividerlo in 12 palline della stessa dimensione, adagiarle sul piano di lavoro, coprirle con la pellicola e lasciare riposare per altri 5 min


Rozplaszczyc rekoma kazda z czesci na placuszki o grubosci ok 1,5 cm
Con il palmo della mano schiacciare le palline di impasto e formare le focaccine di circa 1,5 cm di spessore


Ulozyc focaccine na blasze i pozostawic na ok 20 min do wyrosniecia.
Pokroic cebule w polplasterki i ukladac po 4 polplasterki na kazdej focacci i na srodku wcisnac oliwke. Polac delikatnie oliwa i piec w 200°C przez 25-30 min
Adagiare le focaccine su una placca e lasciare a riposare per 20 min. Affettare le cipolle a semirondelle. Mettere 4 semirondelle in ogni focaccia e mettere in centro un'oliva. Spennellare con un filo d'olio e informare a 200°C per circa 25-30 min



Przepis ten zglaszam do lutowej akcji Na zakwasie i na drozdzach

  

4 komentarze:

  1. Takie bułki bardzo by mi smakowały. A ponadto wygladaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. sa super! a czy mozna zastapić ta mąkę semola jakąś inną??
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle,ze jak dasz zwykla make, albo razowa, albo zytnia...jakakolwiek...nic sie nie stanie... Napisz jak wyszly i z jaka maka robilas, Pozdrawiam Serdecznie M

      Usuń