Proporcje na 4 osoby
Per 4 persone
Na panna cotta
Per la panna cotta
300 ml smietanki kremowki
100 ml mleka
50 g cukru
100g bialej czekolady
2 listki zelatyny (4g)
12 miekkich ciasteczek amaretto
300ml di panna liquida intera
100ml di latte
50g di zucchero
100g di coiccolato bianco
2 fogli di gelatina (4g)
12 amaretti morbidi
Na sos cappuccino
Per salsa cappuccino
50 ml smietanki kremowki
25ml mleka
3 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
20g bialej czekolady
50 ml di panna liquida intera
25 ml di latte
3 cucciaini di caffè solubile
20g di cioccolato bianco
Namoczyc listki zelatyny w zimnej wodzie. W rondelku doprowadzic do wrzenia smietane i mleko z cukrem. Zdjac z ognia i dodac posiekana biala czekolade. Mieszac dokladnie , az do rozpuszczenia sie czekolady. Dodac odcisnieta zelatune i wymieszac az do rozpuszczenia. Oplukac woda 4 naczynka o tej samej wielkosci, wlac panna cotta i na wierzch pokruszyc po dwa ciastka amaretti . Ostudzic i po ostudzeniu schlodzic w lodowce przez co najmniej 5 godzin. Przygotowac sos: W rondelku podgrzac mleko i smietanke wraz z kawa rozpuszczalna. Jeszcze goracym zalac pokruszona czekolade i wymieszac az do rozpuszczenia jej. Schlodzic i wstawic do lodowki. Przed podaniem deseru, na talezyk nalewamy troche sosu, wyciagamy deser z pojemniczka i dekorujemy ciastkiem amaretto.
Ammollare i fogli di gelatina in una ciotola d'acqua fredda. In una casseruola, portare la panna a leggero bollore con il latte e lo zucchero. Lontano da fuoco, unire il cioccolato tritato e lasciare sciogliere. Mescolare finchè il cioccolato è completamente fuso. Incorporare la gelatina strizzata. Sciacquare 4 ciotoline o bicchieri sotto acqua fredda senza asciugarli. Versare la panna e sbriciolare sopra ogni bicchiere 2 amaretti.Fare raffreddare per almeno 5 ore in frigo. Per la salsa : in una casseruola scaldare il latte con la panna e il caffè. Versare tutto sul cioccolato bianco tritato e lasciare che si sciolga. Mescolare e tenere da parte. Sformare delicatamente la panna cotta sul piattini con un pò di salsa sotto e decorare la superficie con un amaretto.
Przepis ten dodaje do tygodnia czekoladowego Bei
Deser koniecznie musimy wypróbować. Połączenie smaków bardzo obiecujące. Z Twoich wpisów można uczyć się nazw składników :) bardzo nam się podoba Twoja koncepcja bloga. Pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo...potrzebne mi byly Wasze slowa... Sciskam goraco oboje
Usuń