niedziela, 23 lutego 2014

Rogale maslane z cyklu Wypiekanie na sniadanie

Kolejny weekend spedzony razem na pieczeniu...tym razem przepis pochodzi z bloga o wdziecznej nazwie ciastko z dziurka. Swietne rogaliki,ktore szybko sie robia i sa przepyszne...maja typowo polski smak :)

a oto Polskie rogale w Toskanskim sloncu:


500g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
1 jajko
mak



Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.  Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 


 A pieklam razem z :

Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love it
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast 
Iza z blogu Smaczna Pyza
Lorentyna z blogu Pistachio
Lidka - zdjęcie z FB 
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Jola z blogu Nasze życie od kuchni 
Monika z blogu Matka Wariatka 
Małgosia z blogu Smaki Alzacji 
Joanna z blogu Różowa kuchnia 
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia in
Justyna z blogu Mama i Pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy  

Dorota z blogu Moje małe czarowanie 
Monika z blogu Pin up Cooking Looking 
Alicja z blogu Wielki apetyt 

10 komentarzy:

  1. Słońce Toskanii nadało im polskiego charakteru, cudne są Marghe, jestem pod wrażeniem, dzieki wielkie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo Polka je robila...i dodala szczypte polskiego serducha :) Ja tez dziekuje :) Buziaki

      Usuń
  2. piękne, idealne, kuszące...co za cudo :)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam....bo sie rumienie jak te rogaliki :) ale smaczne byly :) Buziole

      Usuń
  3. Nie za słodkie na szynkę? ;) Jakie równiutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dalam calego cukru... ale ciiiii :) Dziekuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Super rogalik, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego toskańskiego slońca to zazdroszczę:). Bo Toskania to moje marzenie:) .... rogaliki śliczne i pyszne:). dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń