a oto Polskie rogale w Toskanskim sloncu:
500g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
1 jajko
mak
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
A pieklam razem z :
piękne Gosia:)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Buziaki
UsuńSłońce Toskanii nadało im polskiego charakteru, cudne są Marghe, jestem pod wrażeniem, dzieki wielkie :-)
OdpowiedzUsuńBo Polka je robila...i dodala szczypte polskiego serducha :) Ja tez dziekuje :) Buziaki
Usuńpiękne, idealne, kuszące...co za cudo :)))))))))))
OdpowiedzUsuńoj tam oj tam....bo sie rumienie jak te rogaliki :) ale smaczne byly :) Buziole
UsuńNie za słodkie na szynkę? ;) Jakie równiutkie ;)
OdpowiedzUsuńnie dalam calego cukru... ale ciiiii :) Dziekuje :) Pozdrawiam
UsuńSuper rogalik, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńTego toskańskiego slońca to zazdroszczę:). Bo Toskania to moje marzenie:) .... rogaliki śliczne i pyszne:). dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuń