piątek, 14 lutego 2014

Marmolada z pomaranczy/Marmellata di arance

A to prosty, szybki i bardzo klasyczny przepis na marmolade z pomaranczy. Robie w ten sposob marmolade od lat.



Marmolada z pomaranczy/Marmellata di arance
 3 kg dokladnie umytych i pokrojonych na cienkie plasterki pomaranczy(wraz ze skorka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
 3 kg di arance ben lavate e tagliate finemente(insieme con la buccia)
1kg di zucchero
succo di 1 limone

Zasypac pomarancze cukrem. Zagotowac marmolade, dodac sok z cytryny i czesciowo zmiksowac. Gotowac az do uzyskania pozadanej konsystencji. Przelac goraca do wyparzonych sloiczkow, zakrecic i odwrocic do gory dnem.

Mettere insieme nella pentola le arance e lo zucchero. Cuocere per un po di tempo, aggiungere succo di limone, frullare parzialmente con il mixer. Cuocere fino a consistenza desiderata. Traversare nel barattoli sterilizzati e capovolgerli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz