czwartek, 20 lutego 2014

Salatka z fenkula i pomaranczy/ Insalata di finocchi e arance

Kolejna przystawka, zdrowa, szybka i pyszna.


Na 2 osoby :

1 fenkul
1 pomarancza (lepiej jezeli jest bio, albo bardzo dobrze umyta)
sol, pieprz
dobrej jakosci oliwa z oliwek

Per 2 persone

1 finocchio
1 arancia ( meglio se bio)
sale, pepe qb
olio evo


Czyscimy i dokladnie myjemy pomarancze i fenkula. Usuwamy pierwsza warstwe fenkula i obcinamy listki(natke- nie wiem jak to to nazwac). Kroimy bardzo cienko na polmisek najpierw fenkula a na niego pomarancze ze skorka. Solimy, pieprzymy i polewamy oliwa. Przyozdabiamy zielona czescia fenkula (natka)


Mondaee il finocchio, eliminando la parte del gambo e la prima foglia più legnosa. Affettarlo molto sottilmentesul piato da portata. Affetare sottilmente anche arancia insieme con la buccia. Adaggiare sul finocchi. Salare, pepare e condire con l'olio evo. decorare con la barba di finocchio



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Koniecznie musimy wypróbować :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie! My bardzo ja lubimy :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń