Skladniki
400 ml smietany kremowki
600 ml mleka
1 laska wanili
4 cale jajka
80 g maki
300g cukru
szczypta soli
Ingredienti:
400 ml di panna fresca
600 ml di latte fresco
1 baccello di vaniglia
4 uova intere
80 gr. di farina
300 gr. di zucchero
1 pizzico di sale
1 pizzico di sale
Przygotowanie:
W garnuszku doprowadzic do wrzenia mleko, smietane i roskrojona laske wanilii.
W drugim garnuszku (troszke wiekszym) ubic dobrze jajka z cukrem i sola. Dodac przesiana make i dobrze wymieszac. Gdy smietana i mleko beda prawie wrzaly, wyjac wanilie i jednym chlustem wlac je do garnuszka z jajkami. Gotowac na bardzo malym ogniu az do zgestnienia.
Procedimento:
Metto in un pentolino il latte, la panna e il baccello di vaniglia aperto e porto quasi a bollore.
Nel
frattempo in un altro pentolino sbatto bene le uova con lo zucchero e
il pizzico di sale. Aggiungo la farina setacciata e mescolo ancora un
po', poi aggiungo il latte tutto di un colpo versandolo da un passino a
maglie fitte.
Metto a fuoco bassissimo mescolando sempre con una frusta a mano. Spengo quando la crema si è addensata bene.
i już ? Tak prosto ? Małgosiu, dobrze rozumiem że mleko wlewamy do jajek ?
OdpowiedzUsuńBardzo prosto...i bardzo smacznie tak jak lubie :) Tak, Krysiu mleko wlewamy do jajek :)
UsuńDzięki za ten przepis. Z pewnością przyda się , pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo... warto zrobic :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuń