sobota, 15 lutego 2014

Chalka z makiem

Nastepna Weekendowa zabawa zorganizowana przez Malgosie- Wypiekanie na sniadanie i nastepny przepis Tatter... idealny wg mnie... Oto przepis oryginalny...



330g bialej maki pszennej wysokoglutenowej
670g bialej maki pszennej chlebowej
55g cukru
75g zoltek
140g jajek
75g oleju
320g wody
19g soli
25g swiezych drozdzy
3 czubate lyzeczki suchego maku

zoltko roztrzepane z lyzka wody

Skladniki ciasta wymieszalam w misce. Wylozylam na stol i zagniotlam dosc scisle ciasto, o dobrze rozwinietym glutenie. Zostawilam je w cieplym miescu na 2 godziny, odgazowujac je delikatnie po 1 godzinie.

Natepnie podzielilam ciasto na 9 kawalkow, uksztaltowalam lekkie kule i zostawilam je pod przykryciem na 15 minut. Z kazdej kuli utoczylam walek i zaplotlam z nich 3 warkocze (z 3 walkow kazdy), ktory zostawilam na na oliwionej blasze do wyrosniecia na 1 1/2 godziny.

Chalke posmarowalam zoltiem roztrzepanym z lyzka wody. Wsunelam do pieca o temp. 195 stopni i pieklam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjelam challah z pieca i raz jeszcze posmarowalam ja roztrzepanym zoltkiem.



Ja zrobilam z polowy porcji formujac jedna duza Chalke zapleciona z pieciu czesci... dodatkowo dodalam skorke otarta z jednej pomaranczy i wiecej cukru (100g cukru na polowe porcji podanej wyzej), maku tez mi sie sypnelo ciut wiecej...Chalka wyszla pyszna... 


Pyszna jest  z marmolada z pomaranczy lub mandarynek...



Udzial we wspolnej zabawie wziely : 
 
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu 
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożenka z blogu Moje domowe kucharzenie
Ala z blogu Ala piecze i gotuje



18 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda Małgosiu. Nie umiem zaplatać wiecej jak 3 wałeczki :( Chtba w życiu tego nie pojmę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I rewelacyjnie smakowala! Krysiu...ja tez po raz pierwszy zaplatalam z wiecej niz 3 waleczkow...ale nie taki diabel straszny... Buziaki :)

      Usuń
  2. Patrze na Twoja chałkę i slinka mi cieknie, pyszna i piekna.
    Dziękuje że znowu spotkałyśmy sie w naszym wirtualnym świecie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszna byla...pyszna :) Ciesze sie bardzo z tego spotkania :) Buziaki

      Usuń
  3. Fajna chałka, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam smakowala :) Ja tez bardzo dziekuje :)

      Usuń
  4. oo nie wyłamałaś się z maku:))) super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrecz przeciwnie...dalam go wiecej ;) Dziekuje za wspolna zabawe :) Buziaki

      Usuń
  5. Śliczna chałka i fajna zabawa...dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna ta chałka i jak pięknie wypieczona i po mistrzowsku zapleciona! Dla mnie złoty medal!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooo dziekuje bardzo!!! az sie zaczerwienilam :) Chalka jest bardzo smaczna i z pewnoscia bede ja czesciej robila :)

      Usuń
  8. ładnie zapleciona - dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i ja...bardzo lubie takie wspolne akcje :)

      Usuń
  9. Twoja chałka wygląda bardzo apetycznie :) dziękuje za wspólny czas przy piekarniku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. byla bardzo smaczna ;) Dziekuje i ja...swietnie sie bawilam :) Pozdrawiam

      Usuń