piątek, 24 stycznia 2014

Crema Catalana - Krem Katalonski



Zawsze mi sie wydawalo,ze to taki trudny deser....jest , natomiast bardzo szybki i latwy do zrobienia...no i pyszny do jedzenia....



 Krem Katalonski

skladniki na 4 porcje:

25g maczki kukurydzianej albo maczki ziemniaczanej
500 ml mleka
skorka z jednej pomaranczy
100g cukru
kawalek kory cynamonowej lub 1 luzeczka sproszkowanego cynamonu
czszypta galki muszkatolowej lub macis
4 zoltka
cukier brazowy do karmelu

ingredienti per 4 persone:

25 gr. di Amido di Mais
500 ml di  Latte

buccia di un'arancia
100 gr di Zucchero
1 stecca di Cannella o 1 cucchiaino di polvere

1 pizzico di Noce Moscata o macis
4 Tuorli
Zucchero di Canna q.b.




 Przygotowanie:

Rozpuscic maczke kukurydziana w 50 ml mleka. Reszte mleka zagotowac ze skorka z pomaranczy, cynamonem i galka muszkatolowa. Zoltka utrzec z cukrem (2-3min) i dodac mleko z rozpuszczona maczka. Gdy mleko dojdzie do wrzenia, powoli, ciagle mieszajac  wlac je do miski z jajkami, dokladnie wymieszac, wybrac skorki z pomaranczy i przelac do garnka, w ktorym gotowalo sie wczesniej mleko. Ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia i zageszczenia kremu. Krem przelac do miseczek i ostudzic. Wstawic do lodowki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypac rowno cukrem brazowym i przypiec palnikiem cukierniczym lub wstawic do piekarnika pod bardzo rozgrzany grill az do skarmelizowania cukru.

 Preparazione:

Sciogliere l'amido di mais in 50ml di latte freddo. Fare bollire il resto del latte insieme con la buccia di arancia, la cannella e noce moscata. Mescolare i tuorli con lo zucchero, aggiungere l'amido sciolto nel latte.
Quando il latte è a bollore, filtrarlo e aggiungerlo nelle uova, continuando a mescolare.

Versare il composto ottenuto nel pentolino (dove prima abbiamo fatto bollire il latte) e mescolando farlo bollire, finchè non si radensi. Versare la crema nelle ciotoline, e quando la crema si raffredda, mettere in frigo per almeno 4 ore. Prima di servire cospargere la crema con lo zucchero di canna e caramellarlo con l'apposito attrezzo simile ad una piccola fiamma ossidrica o mettere le ciotoline sotto il grill caldo per pochi minuti.


No i jak mowimy o Kremie katalonskim , nie moge nie wspomniec o Barcelonie...

Casa Batllò

Plaza de toros di Las Arenas


 Frize de Pablo Picasso

 
 Mercat Santa Caterina

 
 La Rambla - Mirò


Jamon


Casa Milà - La Pedrera

Parco Guel


2 komentarze:

  1. Małgosiu-z kremem katalońskim jest podobnie jak z kremem brulee. Strach ma wielkie oczy ;) Skorzystam z Twojego przepisu bardzo chętnie :) Piekne zdjęcia z Barcelony :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Malgos...jest bajecznie prosty...robie go z zamknietymi oczami :) a w Barcelonie zostawilam kawalek serca..... Buziaczki dla Was :)

    OdpowiedzUsuń