Po raz pierwsz...i z pewnoscia nie ostatni , przylaczylam sie do wspolnej zabawy zaproponowanej na Facebooku przez Malgosie ze Smaki Alzacji . Przepis natomiast jes Tatter
Bagietka z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem
Pate fermentee:
300g bialej pszennej maki chlebowej
195g wody
1 lyzeczka soli
nieco ponad 1/2 grama drozdzy swiezych lub 1/8 lyzeczki drozdzy instant
Wlewam wode do miski. Drozdze wsypuje do wody, mieszam i dodaje make i sol. Gdy skladniki polacza sie, zakrywam miske folia i zostawiam na 12-16 godzin w temp. 21C.
Ciasto wlasciwe:
550g bialej pszennej maki chlebowej
150g maki pszennej razowej
415g wody
18g soli
15g swiezych drozdzy lub 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
cale pate fermentee
Dodatki:
150g sera koziego twardego, pokrojonego w kostke
90g posiekanej czerwonej cebulki, podsmazonej na masle, wystudzonej i odsaczonej
10g posiekanego z grubsza swiezego rozmarynu
Do duzej miski wkladam wszystkie skladniki za wyjatkiem zaczynu i dodatkow. Mieszam, a pozniej wykladam mase ciasta na stol i stopniowo dodajac po kawalku pate fermentee, zagniatam spojne, niezbyt luzne ciasto (ok. 8 - 10 min). Dodaje ser, cebulke i rozmaryn. Zagniatam, az skladniki zostana rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Temp. ciasta 23C.Zostawiam do wyrosnicia na 1 1/2 godziny, skladam po 45 minutach. Natepnie dziele na 4 czesci (mozna na 6 mniejszych), formuje lekkie kule, zakrywam i czekam 20 minut. Ksztaltuje bagietki i zlaczeniami w gore ukladam je pomiedzy faldami plotna.Zostawiam do wyrosniacia szczelnie przykryte na 1 1/4 godziny. Pieke na kamieniu w piecu rozgrzanym do 240C przez 20 minut, obnizam temperature do 220C i pieke kolejne 10 - 15 minut.
Udzial w zabawie wziely:
Joanna z bloga Różowa kuchnia
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Małgorzata z bloga Smaki Alzacji
Olimpia z bloga Pomysłowe pieczenie
Karolina z bloga Kresowa panienka
Karolina z bloga Przepisy Karoliny
Dobrawka z bloga Bona apetita
Justyna z bloga Mama i pomocnicy
Gosia z bloga Salt&Pepper&Co
Iwona z bloga Ivka w kuchni
Monika z bloga Pin up cooking looking
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Karolina z bloga Kuchnia z pomysłem
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Małgorzata z bloga Smaki Alzacji
Olimpia z bloga Pomysłowe pieczenie
Karolina z bloga Kresowa panienka
Karolina z bloga Przepisy Karoliny
Dobrawka z bloga Bona apetita
Justyna z bloga Mama i pomocnicy
Gosia z bloga Salt&Pepper&Co
Iwona z bloga Ivka w kuchni
Monika z bloga Pin up cooking looking
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Karolina z bloga Kuchnia z pomysłem
Bardzo apetycznie wygląda. I pewnie tak samo smakuje Małgosiu ?
OdpowiedzUsuńTak,Krysiu...bardzo smaczna bagietka...ja w miejsce koziego sera dalam pecorino... Wspaniale smakowala ze stekiem florenckim i szpinakiem z patelni... no i bardzo latwa ta bagietka do zrobienia...nastepnym razem zrobie bez dodatkow...
Usuńbardzo kusząca, muszę wypróbować :) U Ciebie jak zwykle bardzo smacznie i cieszę się , że prowadzisz bloga M.
OdpowiedzUsuńMi tez to zaczyna sprawiac frajde...tylko jeszcze czas jest przeciwko mnie.... Sprobuj koniecznie,sa latwe do zrobienia i ciekawe w smaku :) Buziaki
UsuńSuper bagietka, wyszła Ci wzorcowo!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie wiedziałam o akcji chętnie też bym w doborowym towarzystwie upiekła takie pyszności :)
Dziekuje...staralam sie ;) Szkoda, ze nie wiedzialas...ale jeszcze mozesz upiec...warto :) Buziole
UsuńW tygodniu pewnie ciężko bedzie mi znaleźć czas, ale po wakacjach chętnie przyłączę się do kolejnych wspólnych zabaw jak będę o nich wiedzieć :)
UsuńBede Ci o nich powiadamiac :) Gdzie sie wybierasz??? Milych Wakacji zycze...i ponawiam (publicznie,hahaha) zaproszenie do nas :)
UsuńMoich juz nie ma a Twoje bym schrupała tak apetycznie sie prezentują. Do nastepnego.
OdpowiedzUsuńJa zabunkrowalam jedna na dzis wieczor ;) Pyszne sa,prawda? Dziekuje za wizyte , Buziaki M :)
UsuńPiękne :) i jakie pyszne!! dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńJa rowniez dziekuje, wspaniala wspolna zabawa i milo pomyslec, ze w wielu zakatkach swiata jedlismy te same bagietki :) Dziekuje za odwiedziny :)
UsuńBardzo apetyczne! Pozdrawiam i czekam na kolejne spotkanie przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziekuje za wizyte ... mam nadzieje, ze znajde 5 min na nastepna zabawe :)
Usuńwspaniała:) dziękuję za udział i mam nadzieje, że jeszcze się spotkamy:)) poprosze byś dopisała osoby wypiekające tak jak jest to u mnie..wystarczy, że skopiujesz:) taka jest zasada wypiekania wspólnego..dzięki
OdpowiedzUsuńZ pewnoscia sie spotkamy :) Dziekuje za zaproszenie...zaraz sie poprawie i dopisze osoby, ktore sie z nami bawily :)
UsuńWyglądają świetnie. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! Bawilam sie swietnie :)
Usuńsuper!!! Dziekuje za wspolny czas i wspolne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJa rowniez dziekuje i pozdrawiam :)
UsuńIdealne rozwiązanie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com