Tygrysi chleb (Dutch Crunch Bread)
W tym tygodniu z cyklu "Wypiekanie na sniadanie" wypiekalismy chleb tygrysi z przepisu Bernadety(Bereniki) z blogu Mój kulinarny pamiętnik.
cytuję przepis Bereniki:
"Tygrysi chleb (Dutch Crunch Bread)"
zaczyn:
90 g mąki
55 g wody
7 g suchych droższy
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
na chleb:
zaczyn
450-500 g mąki ( u mnie chlebowa typ 650)
100 g ciepłej wody
230 g ciepłego mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
polewa skorupka:
7 g suchych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju sezamowego albo rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
120 g mąki ryżowej (białej lub brązowej, jeśli domowa ze zmielonego ryżu to dodać jeszcze 1/2 szklanki)
W misce drożdże zalać wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut aż na
powierzchni mieszanki pojawią się bańki lub piana. Dodać pozostałe
składniki na zaczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do podwojenia
objętości. Autorka sugeruje potem włożyć do woreczka i odłożyć na noc do
lodówki ale ja robiłam chleb od razu.
Zaczyn włożyć do misy,
dodać wodę, mleko i cukier. Włączyć mikser najlepiej z hakiem do
wyrabiania ciasta chlebowego. Następnie dodać olej, sól i stopniowo
dosypywać mąkę. Całość zagniatać na średniej prędkości, aż ciasto się
połączy. Mąki dosypywać tyle aż ciasto zacznie odchodzić od boków miski.
Jeśli się jeszcze mocno klei podsypać mąką. Następnie wyłożyć na lekko
posypanej mąką powierzchnię i ugniatać przez około 4 minuty, aż będzie
gładkie i elastyczne. Jeśli potrzeba dodać jeszcze mąki. Ciasto jest
dobre jeśli gładko odchodzi od ręki i się nie klei. Uformować kulę,
umieścić w lekko natłuszczonej misce i przykryć folią. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu, wyjąć na lekko posypaną mąką powierzchnie i odgazować,
czyli delikatnie zagnieść kilka razy aby z ciasta uszło powietrze jakie
wytwarza się przy wzroście ciasta. Uformować kule i ponownie odstawić do
wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu uformować bochenek i włożyć do
koszyka do wyrastania chleba, albo ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę.
Polewa: Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać
trzepaczką. Konsystencja powinna być lekko gęsta, coś na miarę gęstej
śmietany albo wapna nadająca się do smarowania, ale nie zbyt rzadka. Nie
powinna ściekać z chleba. Dodać więcej wody lub mąki ryżowej w razie
potrzeby. Większość przepisów karze użyć 1 szkl .wody i 1 i 1/2 szklankę
mąki ale jak tak zrobiłam kilka dni wcześniej przy bułkach to mi polewa
wyszła zbyt rzadka i spływała, dlatego zasugerowałam się zmniejszonymi
proporcjami autorki. Polewę odstawić na 15 minut zanim posmarujemy nią
chleb.
Po 15 minutach wierzch chleba posmarować polewą.
Większość przepisów mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie
posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je
bezpośrednio w piecu.
Piec w temperaturze 200-210 stopni przez
50-60 minut (jeśli ma się kamień można na go wykorzystać). Na dno
piekarnika włożyć miseczkę z zimną wodą, dzięki czemu chleb będzie
chrupiący.
Gotowy wyjąć i ostudzić całkowicie na kratce przed jedzeniem.
Jeśli nie macie gotowej mąki ryżowej, można wykonać ją domowym
sposobem. Wystarczy odpowiednią ilość ryżu (dowolnego rodzaju, z
wyjątkiem ryżu parboiled) zmielić do momentu uzyskania proszku,
następnie odsiać ewentualne niezmielone kawałki."
A pieklam razem z:
Fajnie wygląda :) A pomidory takie, że chciałoby się wszystkie na raz zjeść ;)
OdpowiedzUsuńNa szczescie mamy juz bardzo smaczne pomidory, wiec chleb z pomidorem i swieza bazylia jest juz czestym gosciem na naszym stole :)
UsuńTygrys z lampartem w jednym chlebie. Pieknie wyglada, dziekuje Małgoś za wspólnie spędzony czas :-)
OdpowiedzUsuńhahaha smiechowy ten chleb :) Ja rowniez bardzo dziekuje :) Buziaki
UsuńPyszny, dzięki za wspólny czas :D
OdpowiedzUsuńBona Apetita
Piękny "tygrysek" ! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńZ tym pęknięciem wygląda niepowtarzalnie :D dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńŚliczny, dziękuje za wspólny czas :).
OdpowiedzUsuńŚwietne to nadprogramowe pęknięcie, wygląda podwójnie rasowo dzięki temu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny wypiek i do następnego spotkania!