Jak ten czas leci....zanim czlowiek, tzn ja, sie obejrzy mija juz rok od zalozenia bloga "Po prostu Marghe"... Nasze wspolne pierwsze urodziny postanowilam uczcic Tortem...Tortem zdrowym, pysznym i prostym... Tortem marchewkowym... Wiem, jest w sieci tysiace przepisow na taki tort... ja juz od dluzszego czasu robie te torty...ten przepis , natomiast , jest moja kreacja...proporcje sa wg mojego gustu... Zapraszam... Swietujcie razem z nami
Tort Marchewkowy
400 g marchwi (startej na drobnej tarce)
100 g mielonych migdalow
2 duze jajka
150 g cukru
300 g maki
1 proszek do pieczenia (15 g)
60 g oleju slonecznikowego
wanilia-pol laski
400 g serka typu Philadelphia
100 g cukru pudru
wanilia-pol laski
Ubijcie jajka z cukrem na puszysta mase. Przesiejcie make do sporej miski, dodajcie ziarenka z polowy laski wanilii i mielone migdaly.
Dodajcie do maki odcisnieta marchewke i dobrze wymieszajcie.
Dodajcie ubite jajka i olej i wymieszajcie ostroznie , tak , zeby ubite jajka nie stracily swojej puszystosci.
Przygotujcie forme do pieczenia o srednicy 24 cm, wylozcie ja papierem do pieczenia lub dobrze wysmarujcie maslem.
Pieczcie w temperaturze 180° przez 30 min, po tym czasie obnizcie temperature do 160 ° i pieczcie kolejne 15 min. w miedzyczasie przygotujcie krem: drewniana lyzka utrzyjcie dobrze serek z cukrem i ziarenkami z polowy laski wanilii.
Sprawdzcie patyczkiem , czy ciasto jest juz upieczone. Ostudzcie ciasto na kratce, przetnijcie je na pol. Posmarujcie dolny blat ciasta polowa kremu, przykryjcie drugim blatem i udekorujcie wg uznania pozostalym kremem.
La torta di carote:
400 g di carote grattugiate
100 g di farina di mandorle
2 uova grandi
150 g di zucchero
300 g di farina 00
1 bustina di lievito per i dolci
60 g di olio di girasole
mezza bacca di vaniglia
400 g di formaggio tipo philadelphia
100 g di zucchero a velo
mezza bacca di vaniglia
Montate le uova con lo zucchero nel mixer fino a ottenere un composto spumoso e chiaro;
In una capiente ciotola setacciate la farina con il lievito e aggiungete i semini di mezza bacca di vaniglia, unite anche la farina di mandorle ;
Unite le carote strizzate e ben asciutte e mescolate il tutto con un cucchiaio ;
Versate il composto montato di uova e l’olio e mescolate bene il tutto molto delicatamente per evitare che le uova si sgonfino.
Imburrate e infarinate uno stampo tondo a cerniera da 24cm e versatevi il composto.
Infornate a 180° per 30 minuti, dopodichè abbassate a 160° e proseguite per altri 15 minuti;
Nel fra tempo preparate la crema: con un cucchiaio di legno lavorate il formaggio con lo zucchero e semi di mezza bacca di vaniglia.
Verificate la cottura con la prova stecchino. Fate raffreddare nello stampo e poi trasferite su un piatto da portata e dividete a metà. Spalmate la metà di crema sul primo disco della torta, coprite con il secondo. Decorate a piacere con la crema restante.
Sto lat! Sto lat!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i wielu inspiracji:)
Marghe gratuluję pierwszego roczku i życzę wielu inspiracji do dalszej działalności blogowej i samych przyjemności z tego płynących
OdpowiedzUsuńGratulacje :) Dalszych lat pełnych satysfakcji od nas obojga :)))))))))))))))
OdpowiedzUsuńMarghe, życzę jeszcze dużo, dużo tak wspaniałych roczków. Oby następne były nadal takie pyszniutkie, cieszące oko pięknymi zdjęciami i dostarczające wspaniałych doznań smakowych. Congratulations !!!
OdpowiedzUsuń