poniedziałek, 20 stycznia 2014

Puszysty Kwiat / Fiore soffice

Przepis ten i sposob formowania znalazlam w grupie  Paoletta di Anice e Cannella na Facebooku...
i jak sie domyslacie musialam od razu zrobic... od tego momentu robie bardzo czesto to ciasto w formie kwiatu lub ostatnio w formie zakreconych buleczek....






Puszysty Kwiat
Fiore soffice

piec ok 30 min w 180st

Infornare per circa 30 min a 180°C
 

Skladniki
1 saszetka drozdzy /7g
200 ml mleka,
90 g cukru,
90 g masla,
2 jajka srednie,
500-600 g maki
1lyzeczka soli,


 i dodatkowo
50 g masla, cukier,cynamon,lub dzem,lub nutella


Ingredienti:
1 bustina di lievito di birra da 7 g
200 ml di latte,
90 g di zucchero,
90 g di burro,
2 uova intere medie,
500-600 g di farina bianca
1 cucchiaino raso di sale, 
in più
50g di burro fuso,zucchero di canna,cannella o marmellata o nutella

Przygotowanie:

Wymieszac make, drozdze i cukier. Rozpuscic maslo, wlac do niego mleko, wbic jajka i dodac sol, lekko roztrzepac. Powoli dodawac do maki i wyrabiac(najlepiej robotem) az do uzyskania miekkiego i elastycznego ciasta przez okolo 20 min . Odstawic do podwojenia objetosci. 

Preparazione:
Mescolare insieme la farina, il lievito e lo zucchero . Sciogliere il burro, aggiungere il latte, le uova e il sale. Wersare piano piano composto nella farina e e lavorare bene l'impasto fino a formare una bella palla soffice, ma non appiccicosa (circa 20 min). Mettere a lievitare l'impasto coperto fino a raddopio.

Podzielic cisto na cztery czesci
Dividere impasto in quattro pezzi uguali

 
kazda czesc rozwalkowac na okragly placek...
Senza lavorarli troppo, stendere con il mattarello
in altrettanti dischi tutti uguali...
nakladac jeden placek na drugi smarujac maslem i nadzieniem,i tu mozna je dac wg swojego gustu... powtorzyc czynnosc az do ostatniego placka-ostatni placek posostawiamy bez nadzienia... skleic dobrze brzegi i naciac(nie do konca) na 16 czesci...
disporre sulla carta forno il primo disco di brioche, spalmare la farcitura, coprire con il secondo disco e continuare fino all’ultimo che fungerà da chiusurae quindi non va spalmato...sigillare bene il bordo e tagliare(non fino al fondo) in 16 spicchi....






 Zakrecac podwojnie po dwa kawalki jednoczesnie i zalozyc koncowke jedna na druga, tworzac platek kwiatu...
Sollevare 2 spicchi ed effettuare il primo giro dal centro verso l’esterno e poi il secondo. Ripetere il procedimento anche con gli altri spicchi. Unire i due lembi del disco interno e con le dita girare le restanti punte esterne sotto per fare una forma del petalo...
 Pozostawic do wyrosniecia...
Lasciare il fiore a lievitare...


Posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac cukrem brazowym... piec przez ok 30 min w temp 180°C
Spennellare con uovo e cospargere con zucchero di canna...Infornare per circa 30 min ...

Buleczki-Le Brioche







 


6 komentarzy:

  1. Piękne wypieki i jak równiutko uplecione!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie drożdżówki mam ochotę. Dobrze mi sie kojarzą.
    Twoje sa bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i bardzo latwe do zrobienia a przy okazji bardzo smaczne :)

      Usuń
  3. Marghe, ten kwiat drozdzowy niesamowity! Brioszki rowniez, bardzo mi sie podobaja :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje...wbrew pozorom baaaardzo latwe... Buziaki :)

      Usuń