wtorek, 28 października 2014

Pierwsze urodziny Bloga / il primo compleanno del Blog




Jak ten czas leci....zanim czlowiek, tzn ja, sie obejrzy mija juz rok od zalozenia bloga "Po prostu Marghe"... Nasze wspolne pierwsze urodziny postanowilam uczcic Tortem...Tortem zdrowym, pysznym i prostym... Tortem marchewkowym... Wiem, jest w sieci tysiace przepisow na taki tort... ja juz od dluzszego czasu robie te torty...ten przepis , natomiast , jest moja kreacja...proporcje sa wg mojego gustu... Zapraszam... Swietujcie razem z nami

 

 

 Tort Marchewkowy


400 g marchwi (startej na drobnej tarce)
100 g mielonych migdalow
2 duze jajka
150 g cukru
300 g maki
1 proszek do pieczenia (15 g)
60 g oleju slonecznikowego
wanilia-pol laski

400 g serka typu Philadelphia
100 g cukru pudru
wanilia-pol laski

Ubijcie jajka z cukrem na puszysta mase. Przesiejcie make do sporej miski, dodajcie ziarenka z polowy laski wanilii i mielone migdaly.
 Dodajcie do maki odcisnieta marchewke i dobrze wymieszajcie.
 Dodajcie ubite jajka i olej i wymieszajcie ostroznie , tak , zeby ubite jajka nie stracily swojej puszystosci.
Przygotujcie forme do pieczenia o srednicy 24 cm, wylozcie ja papierem do pieczenia lub dobrze wysmarujcie maslem.
Pieczcie w temperaturze 180° przez 30 min, po tym czasie obnizcie temperature do 160 ° i pieczcie kolejne 15 min. w miedzyczasie przygotujcie krem: drewniana lyzka utrzyjcie dobrze serek z cukrem i ziarenkami z polowy laski wanilii.
 Sprawdzcie patyczkiem , czy ciasto jest juz upieczone. Ostudzcie ciasto na kratce, przetnijcie je na pol. Posmarujcie dolny blat ciasta polowa kremu, przykryjcie drugim blatem i udekorujcie wg uznania pozostalym kremem.

 La torta di carote:


400 g di carote grattugiate
100 g di farina di mandorle
2 uova grandi
150 g di zucchero
300 g di farina 00
1 bustina di lievito per i dolci
60 g di olio di girasole
mezza bacca di vaniglia

400 g di formaggio tipo philadelphia
100 g di zucchero a velo 
mezza bacca di vaniglia

 Montate le uova con lo zucchero nel mixer fino a ottenere un composto spumoso e chiaro;
In una capiente ciotola setacciate la farina con il lievito e aggiungete i semini di mezza bacca di vaniglia, unite anche la farina di mandorle ; 
Unite le carote strizzate e ben asciutte e mescolate il tutto con un cucchiaio ; 
Versate il composto montato di uova e l’olio  e mescolate bene il tutto molto delicatamente per evitare che le uova si sgonfino. 
Imburrate e infarinate uno stampo tondo a cerniera da 24cm e versatevi il composto.
Infornate a 180° per 30 minuti, dopodichè abbassate a 160° e proseguite per altri 15 minuti; 

 Nel fra tempo preparate la crema: con un cucchiaio di legno lavorate il formaggio con lo zucchero e semi di mezza bacca di vaniglia.
Verificate la cottura con la prova stecchino. Fate raffreddare nello stampo e poi trasferite su un piatto da portata e dividete a metà. Spalmate la metà di crema sul primo disco della torta, coprite con il secondo. Decorate a piacere con la crema restante.













4 komentarze:

  1. Sto lat! Sto lat!
    Wszystkiego najlepszego i wielu inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marghe gratuluję pierwszego roczku i życzę wielu inspiracji do dalszej działalności blogowej i samych przyjemności z tego płynących

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje :) Dalszych lat pełnych satysfakcji od nas obojga :)))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Marghe, życzę jeszcze dużo, dużo tak wspaniałych roczków. Oby następne były nadal takie pyszniutkie, cieszące oko pięknymi zdjęciami i dostarczające wspaniałych doznań smakowych. Congratulations !!!

    OdpowiedzUsuń