czwartek, 16 października 2014

World Bread Day/Swiatowy dzien chleba/ La giornata mondiale del pane

Dawno mnie tu nie bylo....no ale coz, zycie, wakacje, dodatkowy kurs, nowe zyciowe plany....czas mi ucieka przez palce....wracam do domu padnieta.... Dzis jest Swiatowy dzien chleba i z tej okazji postanowilam troszke "przerobic" nasz chleb powszedni...czyli chleb Toskanski...juz go nie moge nazwac chlebem Toskanskim, bo zawiera semole-make z pszenicy durum....wiec nazwe go chlebem swiatecznym :)


Moj chleb Swiateczny (Na Swiatowy dzien Chleba)

 

300g zakwasu pszennego
1 saszetka 8g drozdzy 
2 lyzeczki soli
2 lyzeczki miodu akacjowego
200 g maki Manitoba
200 g maki semola-maki z  pszenicy durum
600 g maki chlebowej
600 g wody

Do misy miksera wkladamy zakwas, drozdze,wode i miod. Mieszamy na niskich obrotach , az zakwas sie rozpusci. Dodajemy maki i wyrabiamy bardzo dobrze, az do momentu, gdy sciany misy beda czyste a hak bedzie oblepiony ciastem. Wyrabiamy tak jeszcze ok. 10 min. w miedzyczasie dodajemy sol. Przykrywamy mise z chlebem folia przezroczysta i czekamy , az ciasto podwoi swoja objetosc. 
Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, wykladamy je na blache , wylozona papierem do pieczenia, lekko posypanym maka. Skladamy ciasto na trzy(tak jak ksiazke),przekrecamy o 90° i ponownie skladamy na trzy, Formujemy chleb. Nacinamy chleb w dowolny sposob i przykrywamy czysta sciereczka. Pozostawiamy do wyrosniecia na ok 2-3 godziny (chleb powinien dosc znacznie urosnac i naciecia powinny sie poszerzyc na ok 1 cm).
Nagrzewamy piekarnik na max swoja temperature, wkladamy chleb do piekarnika i po ok. 15 min obnizamy temperature do 180 °C. Pieczemy przez ok godzine. Chleb jest upieczony, gdy pukajac w jego dno odglos pukania jest "gluchy".

Il Mio Pane per La giornata mondiale del pane

 

300 g di lievito madre
1 bustina di lievito di birra da 8 g
2 cucchiaini di sale fino
2 cucchiaini di miele d'acaccia
200 g di manitoba (di molino Rossetto)
200 g di semola rimacinata
600 g di farina "0" (di molino Rossetto)
600 g di acqua

Mettete nell’impastatrice la pasta acida, lievito di birra, l’acqua e il miele e mescolate bene a bassa velocità fino a che la pasta madre non si scioglie. Aggiungete le farine e impastate molto bene a velocità sostenuta. L’impasto dovrà incordarsi, vale a dire staccarsi dalle pareti dell’impastatrice, diventare lucido e liscio e attaccarsi al gancio del impastatrice. A questo punto lasciate impastare bene il composto per almeno dieci minuti, durante i quali aggiungete il sale.
Coprite la ciotola con l'impasto con la pelicola trasparente . Lasciate lievitare fino al raddoppio, quindi riprendete l’impasto,  lavoratelo molto brevemente, stendetelo appena, lasciandolo spesso, e arrotolatelo su se stesso. Mettetelo sulla teglia, sopra della carta forno leggermente infarinata; praticate un taglio a piacere, profondo circa un paio di millimetri, poi lasciatelo lievitare coperto con un panno pulito per due o tre ore circa. il pane dovrà cominciare a crescere, il taglio si aprirà almeno di un centimetro.
A questo punto, scaldate il forno. Quando il forno sarà caldissimo, infornate il pane. Dopo circa 15 min, abbassate la temperatura a 180 ° C e cuocetelo per circa un'ora.
 Il pane è pronto quando battendolo sotto suona vuoto.



Chleb upieczony z okazji 9 edycji 

Swiatowego dnia Chleba

organizowanego przez Zorrę na jej blogu


World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

Chleb ten dodaje rowniez do pazdziernikowej akcji

 Na zakwasie i na drozdzach

 


3 komentarze:

  1. Marghe, alez piekny bochen! I bardzo ozdobny - prawdziwie swiateczny :)
    Zaciekawilas mnie nowymi planami zyciowymi - mam nadzieje, ze kiedys o nich wspomnisz? ;)
    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu-wspaniały chleb, pięknie wygląda :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń