poniedziałek, 11 lutego 2019
Cynamonowe Cruffiny
Z cyklu Wypiekanie na Sniadanie...tym razem i po dluuuugiej przerwie.... Cynamonowe Cruffiny
Dziekuje Dorocie Owczarek za zaproszenie do wspolnej zabawy
Skladniki na 12 cruffinow
450g maki pszennej
2 plaskie lyzki cukru
20 g swiezych drozdzy (ja dalam 5g suszonych)
1/3 lyzeczki soli
185 ml cieplej wody
80g miekkiego masla + 130gr do smarowania
cynamon
Drozdze rozkruszyc do miseczki, dodac lyzeczke maki i kilka lyzek wody. Wymieszac i odstawic do wyrosniecia.
Do misy miksera wsypac przesiana make, dodac reszte cukru oraz sol. Wymieszac i dodac wyrosniety zaczyn oraz ciepla wode. Wyrabiajac dodac stopniowo maslo. Wyrobic gladkie i elastyczne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.
Wyrosniete ciasto podzielic na 6 rownych czesci. z kazdej czesci uformowac waleczek i rozwalkowac owalnie tak cienko jak sie da.. rozciagnac bardziej pionowo niz na boki.
Wierzch rozwalkowanego ciasta posmarowacdokladnie maslem 9ok 20g na kazdy kawalek)i lekko posypac cynamonem. (Ja posypalam najpierw cukrem a potem cynamonem , i w wersji cytrusowej, cukrem i potarkowana skorka cytryny, pomaranczy i limonki)
Nastepnie ciasto zwinac w rulon i dodatkowo rozciagnac na boki. przykryc sciereczka do lekkiego wyrosniecia.
Nastepnie rosciac wzdluz rulonyi zwinac w slimaka, pamietajac by schowac koncowki ciasta do srodka.
Ulozyc w wysmarowanej formie do muffinow i odstawic na 30 min w cieple miejsce.
Piec w 190 st C okolo 25 mindo wyraznego zrumienienia.
Studzic w formie . przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe, też mnie kusiły ale jakiś się nie udało :) Dobrze, że znów tu jesteś :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń