Toskanska Przyprawa / L'insaporitore toscano
skladniki:
w rownych proporcjach liscie szalwi i igly rozmarynu
4-5 zabkow czosnku
1 lyzka grubej soli morskiej
ingredienti:
nella stessa quantita le foglie di salvia e l'aghi di rosmarino
4-5 spicchi d'aglio
1 cucchiaio di sale grosso marino
Przygotowanie:
Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duzy talez wylozony recznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od slonca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego sloika.
Preparazione:
Trittare tutto insieme, mettere in un vassoio con lo scotex e lasciare asciugare. Asciutto chiudere in un barattolo a chiusura ermetica
Riporlo in un vasetto e usare su carne, pesce e patate arrosto.
Lo si sparge direttamente sul cibo e si sentono tutti i profumi delle erbe e spezie naturali.
Riporlo in un vasetto e usare su carne, pesce e patate arrosto.
Lo si sparge direttamente sul cibo e si sentono tutti i profumi delle erbe e spezie naturali.
Szałwia już odbiła w ogrodzie - można ją zaraz zbierać. Gorzej z rozmarynem, bo ucierpiał przez zimę. Pyszna ta przyprawa musi być. Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Tarzynka
Super ! Bardzo sie ciesze...daj znac jak wyszlo :) Buziaki
UsuńMałgosiu-coś mi się zdaje, że ja tę przyprawę dostałam od Ciebie :) Jest pyszna i chętnie ją zrobię , bo po tamtej nie ma śladu :) Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńNo pewnie, ze ja dostalas ode mnie... :) Ciesze sie ,ze smakowala ....daj znac jak ja zrobisz :) Goraco sciskam :)
UsuńAch! U nas zrobiona pewnie tez bedzie pyszna, ale taka z toskańskiego ogrodu...to jest coś! Marghe dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTeraz tylko musisz po nia przyjechac ;) Buziaki
UsuńTa oryginalna pachnie obłędnie :) Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńProsze bardzo... wloskie zapachy w polskiej kuchni ;) Buziaki
UsuńMimo że słońce u nas nie takie jak u Ciebie i zioła pachna troche inaczej to robię bo pachnie mi az od Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńMałgoś czy tych liści to ma byc np. po garści czy więcej bo chce dziś zrobic i nie wiem ile to ma być.
UsuńRówne części ale po ile żeby soli nie bylo za dużo?
Dorota, np po garsci tych lisci, albo dwie, zalezy ile masz...soli nie bedzie za duzo, bo to tylko do konserwacji...nie jest to to zbyt slone :)
Usuńw tym roku u nas slonca jak na lekarstwo ;)
UsuńJuz mi pachnie, wzięłam własnie po garści, buziak za przepis :-)
UsuńDzisiaj goście, ale jutro robię, już czuję zapach!
OdpowiedzUsuńwarto...to proste i ciekawe polaczenie smakow... Pozdrawiam
UsuńMałgosiu, właśnie robię drugą porcję ! Pachnie zabójczo :-)))
OdpowiedzUsuńBuziaki !
A nie mowilam, ze bedzie smakowalo??? Buziaki
Usuń