Krakersy na resztkach zakwasu / Crackers con scarti di lievito madre
Czasem sie zdarza,ze mam nadwyzke zakwasu... nie zawsze mam czas, zeby cos z nia zrobic....az ktoregos dnia znalazlam wg mnie rewelacyjnie prosty sposob na zuzycie mojej zakwasowej nadwyzki.... krakersy...szybkie, proste i smaczne...tak jak lubie...
Przepis jest wzorowany na przepisie z Fables de sucre.
Skladniki:
210 g zakwasu pszennego przed dokarmieniem
100 g maki chlebowej ( ja dalam pol na pol z razowa)
40 g cieplej wody
20 g olivy z olivek
7 g grubej soli
Ingredienti :
210 g di pasta madre non rinfrescata
100 g di farina 0 ( io ho messo metà integrale e metà 0)
40 g di acqua tiepida
20 g di olioextravergine di oliva
7 g di sale fino
Przygotowanie:
Zagniesc ciasto ze wszystkich skladnikow(w robocie powinno oblepic dokladnie hak)przez ok 5 min. Jesli trzeba, mozna dodac troszke wody. Rozwalkowac, pokroic na dowolny ksztalt. Mozna posypac sola lub dowolnymi nasionkami. Przykryc blache na czas nagrzania piekarnika. Piec w temp. 180°C przez ok 20 min, lub do lekkiego zrumienienia... nie piec zbyt dlugo, bo beda zbyt twarde.
Preparazione:
Impastate per circa cinque minuti fino alla
completa incordatura (se necessario aggiungete un goccio d’acqua)tutti gli ingredienti.
Stendete in una sfoglia sottile, tagliate e formate.
Potete aggiungere semi di sesamo, papavero, sale grosso, o quel che desiderate, sulla superficie.
Coprite mentre il forno si riscalda e cuocete a 180° per 20 minuti, o finché non sono appena coloriti (altrimenti diventeranno troppo duri).
Małgosiu-wyszły wzorcowo :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo....pyszne sa ;) Buziaki
UsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńczasem trzeba cos zrobic z nadmiarem zakwasu ;) Buziole
UsuńCzy można by dodać zakwas po dokarmieniu? Bo znalazłam przepis w takim momencie :) i bardzo mi się spodobał
OdpowiedzUsuńnigdy nie probowalam...ale mysle, ze tak.... Daj znac jak wyszlo ! Pozdrowienia :)
Usuń