środa, 28 maja 2014

Krakersy na resztkach zakwasu / Crackers con scarti di lievito madre

 Czasem sie zdarza,ze mam nadwyzke zakwasu... nie zawsze mam czas, zeby cos z nia zrobic....az ktoregos dnia znalazlam wg mnie rewelacyjnie prosty sposob na zuzycie mojej zakwasowej nadwyzki.... krakersy...szybkie, proste i smaczne...tak jak lubie...

Przepis jest wzorowany na przepisie z Fables de sucre.

Skladniki:

210 g zakwasu pszennego przed dokarmieniem

100 g maki chlebowej ( ja dalam pol na pol z razowa)

40 g cieplej wody

20 g olivy z olivek

7 g grubej soli

 

Ingredienti :

210 g di pasta madre non rinfrescata

100 g di farina 0 ( io ho messo metà integrale e metà 0)

40 g di acqua tiepida

20 g di olioextravergine di oliva

7 g di sale fino

Przygotowanie:

Zagniesc ciasto ze wszystkich skladnikow(w robocie powinno oblepic dokladnie hak)przez ok 5 min. Jesli trzeba, mozna dodac troszke wody. Rozwalkowac, pokroic na dowolny ksztalt. Mozna posypac sola lub dowolnymi nasionkami. Przykryc blache na czas nagrzania piekarnika. Piec w temp. 180°C przez ok 20 min, lub do lekkiego zrumienienia... nie piec zbyt dlugo, bo beda zbyt twarde. 


Preparazione:

Impastate per circa cinque minuti fino alla completa incordatura (se necessario aggiungete un goccio d’acqua)tutti gli ingredienti.

Stendete in una sfoglia sottile, tagliate e formate.
Potete aggiungere semi di sesamo, papavero, sale grosso, o quel che desiderate, sulla superficie.
Coprite mentre il forno si riscalda e cuocete a 180° per 20 minuti, o finché non sono appena coloriti (altrimenti diventeranno troppo duri).


Przepis ten dodaje do majowej akcji Na zakwasie i na drozdzach




6 komentarzy:

  1. Małgosiu-wyszły wzorcowo :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo....pyszne sa ;) Buziaki

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. czasem trzeba cos zrobic z nadmiarem zakwasu ;) Buziole

      Usuń
  3. Czy można by dodać zakwas po dokarmieniu? Bo znalazłam przepis w takim momencie :) i bardzo mi się spodobał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie probowalam...ale mysle, ze tak.... Daj znac jak wyszlo ! Pozdrowienia :)

      Usuń