piątek, 10 stycznia 2014

Pomidorowe Tarte Tatin

 Banalnie prosta tarta, ktora mozna przygotowac 5 min przed przyjsciem gosci...lub gdy goscie juz sa przy stole... W lodowce mam zawsze rulon ciasta francuskiego...a pomidory...no coz...w naszym domu nigdy ich nie brakuje, a dzieki klimatowi wloch i dzieki specjalnym "zimowym" odmianom, smakuja one zawsze pomidorami ...


Pomidorowe Tarte Tatin- przepis Lorraine Pascale
Tarte Tatin di Pomodorini-ricetta di Lorraine Pascale

 Skladniki:
1 opakowanie gotowego, okraglego, ciasta francuskiego
30-40 malych pomidorkow koktajlowych
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz do smaku
2 lyzeczki miodu (najlepiej bez wyraznego smaku)
2 lyzki bulki tartej
swieza bazylia
1jajko lekko rozbeltane

Ingredienti:
1 confezione di pasta sfoglia già stesa, di forma rotonda
una trentina, quarantina di pomodorini (o datterino o mini San Marzano o ciliegino)
2 cucchiai olio d'oliva extravergine
sale fino q.b
pepe nero macinato al momento q.b
2 cucchiaini di miele per me millefiori

2 cucchiai di pangrattato
basilico fresco, un mazzetto
1 uovo leggermente sbattuto



Przygotowanie:
Rozgrzac piekarnik do 200°C
Wsypac pomidorki na patelnie, ktora bedzie mogla isc do piekarnika, albo do formy, razem z oliwa.

Preparazione:
Preriscaldare il forno a 200° circa.

Mettere i pomodorini in un tegame o padella antiaderente( che puo andare nel forno) insieme all'olio di oliva... 
 

Posolic,popieprzyc wg uznania, polac miodem, dodac pokrojona bazylie i podgrzac na dosc duzym ogniu przez 2-3 min...
Salare, pepare a piacere, aggiungere il miele e basilico e far saltare per 2-3 minuti a fiamma vivace...


Posypac bulka tarta...
Cospargere con il pangrattato...


polozyc na wierzch ciasto francuskie...Podwinac ciasto na brzegu, zamykajac w srodku pomidorki...
Metterci sopra il disco di pasta sfoglia ...Ripiegare bene il bordi intorno, in modo da chiudere bene all'interno i pomodorini...

Posmarowac ciasto rozbeltanym jajkiem.
Piec przez ok 20 min(az ciasto bedzie rumiane i wyrosniete) w temp 200°C
Wyciagnac z piekarnika i lekko przestudzic (ok 5 min)
Odwrocic ciasto do gory nogami i przystroic pozostala bazylia... Ja czasem podaje posypane dodatkowo pokruszona feta...
Spennellare con l'uovo sbattuto ed infornare. 
Cuocere a 200°per 20 minuti circa, finchè  la pasta sfoglia non risulta ben gonfia e dorata.
Togliere dal forno la teglia e far raffreddare per 5 min.

Capovolgere la tatin e decorarla con il basilico rimasto...
 

6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś bardzo podobnie jak nie tak samo, pyszna jest taka tarta, ja tylko miałam z nią jeden problem - skórki pomidorów :( ale to taka przypadłość osobnicza, zawsze skórki z pomidorów mi przeszkadzają.
    A pomidorowych pomidorów zimą zazdroszczę jak cholera ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja widzialam ten przepis w programie telewizyjnym...Na szczescie te pomidorki nie maja bardzo odczuwalnej skorki... a jezeli chodzi o smak pomidorow...jest kilka odmian,ktore sa bardzo smaczne...

      Usuń
  2. No własnie, te pomidory zimą. Mogą być nawet ze skórkami. Czasami pomidory maja tę skórkę taką, że jest wręcz smaczna. U nas zdarza się to rzadko i to póżnym latem.
    Taka tarta na pewno by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na poczatku tez sie balam "plastikowych" pomidorow..jest jednak kilka odmian,ktore sa bardzo smaczne i zima....oczywiscie nie tak jak zima,ale smak pomidora jest :)

      Usuń
  3. a ja nie spotkałam pomidorów ze smaczną i zjadliwą skórą. I tak jak Basi, ta skóra bardzo mi przeszkadza. Ale, jak znam siebie to skórki bym sobie ściągała w trakcie jedzenia :D Tylko trzeba z tą tartą poczekać do lata, kiedy pomidory pachną słońcem

    OdpowiedzUsuń
  4. no to Wam o niej przypomne latem :)

    OdpowiedzUsuń