wtorek, 29 października 2013

Prosta pieczona dynia

Jesien...czuc ja w powietrzu, jeszcze rozgrzanym letnim sloncem...pobliskie wzgorza sa kolorowe a poranna mgla nadaje magicznej atmosfery... Jesien i w mojej kuchni...grzyby, winogrona, kasztany...nowa, tegoroczna oliva i dynia...w risotto, w zupie, z makaronem, albo nasza ostatnio ulubiona wersja...pieczona z feta...







Prosta dynia pieczona z feta

plastry dyni
sol,pieprz
szczypta vegety (najlepiej domowej)
czosnek
ostra papryczka
oliva z oliwek
feta
pestki dyni i slonecznika

Pieczemy w 180st C plastry dyni z sola, pieprzem, vegeta, plasterkami czosnku, posiekana papryczka i polane niteczka olivy, az do miekkosci. Lekko przestudzone plastry dyni ukladamy na talerzu,posypujemy pokruszona feta i posypujemy pestkami. Na koniec nitka olivy na surowo... i ... Buon Appetito !


La zucca in forno con la feta 

La zucca a fette spesse 1 cm
sale, pepe, brodo granulare
aglio
peperoncino fresco
olio evo
feta greca
semi di zucca e semi di girasoli

Distribuire le fette dentro una teglia da forno. Condire la zucca con sale, pepe e brodo granulare, le fettine di aglio, peperoncino fresco e un filo d'olio. Cuocere a 180 gradi finche non risulta morbida.  Lasciarla riposare per 10 min. Servire con feta greca sbriciolata e semi di zucca e di girasoli e un filo d'olio a crudo

 

5 komentarzy:

  1. Małgosiuuuuuuuuuuuuu suuuuuuuuuuuuuuuper. Bardzo się cieszę, że założyłaś bloga. Już mam w ulubionych. Powodzenia.
    A zajrzyj no na forum bo brak nam Ciebie tam

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji dyni jeszcze nie jadłam, a taka wielgachna patrzy się na mnie z parapetu ;). Chyba ją ciachnę !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna taka dynia pieczona. najbardziej lubię. A juz ze swieżą oliwą i fetą to musi być rarytas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nareszcie :)))))))))))))))))) Dodam , że i nas Wiesia namówiła :) Dziś nie żałuję...a wzbraniałam się bardzo. Małgosiu-bardzo cieszę się, bardzo bardzo :)))))))))))) Dynia z pewnością pyszna jak wszystko co robisz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Znaczy Wiesia ma o wiele wieksza sile perswazji ode mnie :D Nareszcie wszystkie Twoje smakolyki beda w jednym miejscu :)
    I mile mi, ze chcialas przylaczyc sie do Festiwalu :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń