środa, 30 października 2013

Chlebowe serce z muesli

To juz ostatnie dni pazdziernika,a ja jeszcze nic nie przygotowalam na akcje Wisly  " Na zakwasie i na drozdzach" taki wstyd....
Szybciutko wiec wpisuje przepis z ostatniego numeru miesiecznika "Alice Cucina"






Chlebowe serce z muesli na zakwasie

320g maki chlebowej 
80g maki razowej
320g lekko cieplej wody
120g aktywnego zakwasu
3g miodu lub slodu
8g soli
60g muesli slodzonego
45g potarkowanej marchewki
45g pokrojonego w kostke jablka
1 jajko
platki owsiane
platki lub slupki migdalowe

Wymieszalam razem maki, dodalam wode, miod i zakwas. Wyrobilam dokladnie i na koniec dodalam sol. Wmieszalam delikatnie muesli, marchew i jablko. Pozostawilam do wyrosniecia. Rozklucilam jajko. Przygotowalam Papier do pieczenia,obsypalam go dosc dokladnie platkami owsianymi i platkami migdalowymi. Po podwojeniu objetosci, delikatnie przenioslam ciasto na obsypana maka stolnice, i podzielilam je na dwie jednakowe czesci. Uformowalam obie czesci w ksztalt kropli, posmarowalam dokladnie obie czesci rozbeltanym jajkiem i uformowalam serce. Pozostawilam do ponownego wyrosniecia (podwojenia objetosci). Ponownie posmarowalam ciasto jajkiem i obsypalam pozostalymi platkami i migdalami. Wstawilam do rozgrzanego do 220 st C piekarnika, spryskalam go lekko woda i pieklam tak przez 15 min, po czym obnizylam temperature do 180 st C i pieklam kolejne 45 min. Ostudzilam. 

Chleb ten jest malo slodki...mozna wiec dodatkowo dodac 100-150 g cukru. Jest idealny na sniadanie z maslem i dzemen lub jako dodatek do sera... np pecorino





Cuore di pane al muesli

320g di farina 0
80g di farina integrale
320g di acqua
120g di lievito madre
3g di malto di orzo o miele
45g di carote grattugiate
45g di mele  a cubetti
1 uovo
fiocchi di avena
mandorle macinate grossolanamente

Miscelare le farine, acqua, il malto e il lievito madre. Al termine unite il sale e impastate bene. Incorporate delicatamente il muesli, le carote e i cubetti di mela. Mettete l'impasto a riposare in una ciotola capiente coperta per 60-70 min. Sbattete molto bene l'uovo. Distribuite su carta da forno 1 parte di fiocchi di avena e 2 di mandorle, e miscelate.
Rovesciate l'impasto su un piano di lavoro infarinato e dividetelo in due. Modelate ciascun pezzo a forma di goccia, spennellate , prendetele delicatamente e poggiatele sulla miscela di avena e mandorle. fatele aderire tra di loro, dandoli la forma di un cuore.
Lasciate lievitare il cuore fino al raddoppio del volume, spennellate nuovamente la superficie con l'uovo e ricoprite uniformemente con la miscela di mandorle e avena. 
Infornate  a 220°C, spruzzando dell'acqua con un vaporizzatore per pochi secondi non appena infornato, e fate cuocere per 15 min. Abassate l atemperatura a 180°C e fate cuocere per 45 min. Sfornate e fate raffreddare su una gratella.

2 komentarze: