Dzisiaj cos do kawy, pyszna i bardzo prosta babka mascarpone. Ja ja robie bardzo czesto na sniadanie...typowe wloskie,slodkie sniadanie. Przepis jest z owocami mrozonymi. I zeby bylo jeszcze prosciej,to owoce dodaje sie jeszcze zamrozone do ciasta :)
Ja czesto daje tez owoce suszone albo kandyzowane i oczywiscie gorzka czekolade. Tym razem wersja z suszonymi wisniami i gorzka czekolada...
Przepis pochodzi z programu telewizyjnego.
Skladniki
350g maki
200g cukru (ja daje 100g)
250g mascarpone
4 srednie jajka
50g mleka
maly proszek do pieczenia (15g)
120g mrozonych owocow obsypanych lekko maka
Mieszam w misce mascarpone z cukrem i mlekiem. Dodaje po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem. Na koniec delikatnie dodaje owoce i ciasto wlewam do formy z kominkiem. Pieke "do suchego patyczka"ok 45 min w temp 180 st C
Ciambella al mascarpone
Ingredienti
- 350 g di farina
- 200 g di zucchero (io lo metto 100g)
- 250 g di mascarpone
- 4 uova intere
- 50 ml latte
- 1 bustina di lievito per dolci
- 120 g di frutti di bosco surgelati
Preparazione
Il mascarpone , lo zucchero e il latte amalgamare bene con una frusta.
Aggiungere le uova , la farina, il lievito i frutti di bosco gelati e infarinati.
Versare l'impasto in uno stampo imburrato e infarinato.
Cuocere per 30/40 minuti a 180°.
Completare con zucchero a velo.
Ja bym ją upiekła bez dodatków. Takie lubię. Ciekawi mnie ten dodatek maskarpone. Uściślij ile gramów bądź łyżeczek ma "mały proszek do pieczenia"
OdpowiedzUsuńMaly proszek do pieczenia to 15g...juz poprawiam :)
UsuńA ja ją piekłam i nawet mam na blogu ;)
OdpowiedzUsuń