poniedziałek, 14 lipca 2014

Tiropsomo

Kolejne wspolne pieczenie z "Wypiekanie na Sniadanie"... Tiropsomo, Greckie pulchne buleczki nadziewane feta... a ze Grecje uwielbiam....
Przepis pochodzi z blogu Pracownia Wypiekow



Tiropsomo
 
4 sztuki (ja zrobilam z poltorej porcji i mi wyszlo 8 bul)

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
120 ml ciepłego mleka

topione masło do smarowania bułeczek
270 g sera feta, rozgniecionego widelcem

do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania: 2 łyżki sezamu








Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośniete ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.




Tiropsomo

per 4 pezzi

300 g di farina "0"
1 cucchiaino di sale
20 g di lievito di birra fresco (o 1 cucchiaino di lievito instant)
5 cucchiai di acqua tiepida
1 cucchiaio di miele o di zucchero
4 cucchiai di olio evo
120 ml di latte tiepido

un pò di burro sciolto per spalmare i panini
270 g di feta greca schiacciata con la forchetta

semi di sesamo

Mescolare la farina, il sale e il lievito ( se usiamo il lievito fresco, dobbiamo prima scioglierlo nel acqua tiepida). Aggiungere il miele o lo zucchero, l'acqua, il latte e olio. Impastare bene finchè non risulta liscio ed elastico. Mettiamo l'impasto in una capiente ciotola e copriamolo con un panno leggermente umido; mettiamolo a lievitare in un'ambiente tiepido per almeno due ore: la pasta deve raddoppiare il suo volume. Dividiamo l'impasto in quattro. Lavoriamo ogni pezzetto con il mattarello fino a ottenere una striscia lungha circa 6 cm e alta 3mm. Sul'impasto mettiamo il formaggio. Sigilliamo bene i bordi e arrotoliamo su se stessi formando una chiocciola. Spennelliamo con il burro fuso e spargiamo  i semi di sesamo.  Lasciamo raddoppiare (circa 40 min).  Mettiamo in forno a 200 gradi per circa 30-35 min.


 A teraz kilka migawek z Greckich wakacji / E adesso qualche ricordo dalla Grecia


































A pieklam razem z:
Bożena z bloga Moje Domowe Kucharzenie
Kinga z bloga Małe Kulinaria
Lidia zdjęcie z FB
Marta z bloga Blue Hipopotam 
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Ewelina z bloga Stylowa Kuchnia
Magda z bloga Moja kulinarna przygoda
Monika z bloga Matka Wariatka
Magdalena z bloga Zielenina
Gocha z bloga Smaki Alzacji
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni  
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it.
Dorota z blogaMoje male czarowanie
Ewa zdjęcie na FB

8 komentarzy:

  1. bułeczki cudne są Małgosiu, ale takich wakacji to zazdroszczę. I tylko sobie powzdycham. Nigdy nie byłam i nie ma się na to abym kiedykolwiek miała być

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Grecję a Twoje buły sa rewelacyjne.
    Dzieki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pięknie w tej Grecji, tak bym chciała ......

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie bułeczki tylko myślami przeniosły do Grecji, pięknie tam, a i bułeczki świetnie się prezentują :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne wyszły :-) dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, dzięki za wspólny czas przy piekarniku i za przypomnienie mi greckich pejzaży :-)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Super bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie. Piękne zdjęcia z Grecji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Użyłam sobie przy tych zdjęciach :-D

    OdpowiedzUsuń