poniedziałek, 31 marca 2014

Pissaladiere - prowansalski chlebek

Kolejna propozycja z cyklu "Wypiekanie na sniadanie"...przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuigue 


Pissaladiere - prowansalski chlebek

 

Składniki:
250ml wody
45g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
410g mąki pszennej
2 łyżki oliwy + 80ml
szczypta soli
11/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
3-4 gałązki świeżego tymianku
sól do smaku
20 filecików anchois w oleju
18 czarnych oliwek


Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto.Przenies na stolnicę, chwilę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz mocno ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 240' przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25 x 35 cm , przenieś na blachę. Cebulę lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście.Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc wzór w kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 18-20 minut aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące, ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.

 

Pissaladiere upiekly rowniez:

Iwona z  Ivka w kuchni
Iza ze Smacznej pyzy
Marzena z Zacisza kuchennego
Małgosia ze Smaków Alzacji
Dobrawka z Bona apetita
Kasia z Baby do garów

 

sobota, 15 marca 2014

Marcowa piekarnia Fougasse z oliwkami wg J. Hamelmana

Rowniez w tym miesiacu Amber zaprosila nas do wspolnego pieczenia w ramach "Marcowej piekarni".Przepis zaproponowala Magda z blogu Konwalie w kuchni.  Robilam juz kiedys chleb tego typu, ale bardzo chetnie zrobilam go wlasnie z tego przepisu... i to byl strzal w dziesiatke...tym bardziej, ze jedlismy go na urodzinowej kolacji mojego Makarona... Moge , wiec spokojnie powiedziec, ze idealnie smakuje, jeszcze cieply jako dodatek do carpaccio z karczochow i do Prostej pieczonej dyni....


Fougasse z oliwkami  wg J. Hamelmana

"Składniki na 2 chlebki:


pâte fermentée
122 g (1 szklanka) mąki chlebowej
79 g (3/8 szklanki) wody
3 g soli
szczypta drożdży

Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.  Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.  Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.  Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.

 ciasto właściwe
320 g (4 ¼ szklanki) mąki chlebowej
48 g (3/8 szklanki) mąki pszennej razowej
255 g (1 1/8 szklanki) wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
40 g (1/4 szklanki) oliwek nicejskich
całość pâte fermentée

 

Włożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.  Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły.  Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn.  W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody.  Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję.


Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę.  Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową.  Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości,  tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.


Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta  można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta.

 Dziekuje za zaproponowany przepis i wspolna zabawe :)
a we wspolnej zabawie udzial wziely :

niedziela, 9 marca 2014

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Kolejny tydzien i kolejna zabawa z cyklu "Wypiekanie na sniadanie" tym razem sa to bulki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano. Maka orkiszowa nie przejdzie z moim Makaronem...wiec zrobilam najpierw w wersji okraglej i pszennej...a dzis je powtorzylam w wersji podluznej i z dodatkiem maki pelnoziarnistej.... a przepis pochodzi stad


Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Składniki:

mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gram
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
tarty parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżka

Sposób przygotowania:


1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym parmezanem.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut."




A pieklam wspierana duchowo razem z :

                                              Monika - Matka Wariatka
Dobrafka - Bona Apetita!
  Iza - Smaczna Pyza
  Daria - Breakfast
Gabriel -Męski wypas
  Lidia - na fb
  Olimpia - Pomysłowe pieczenie
  Ewelina - Przy kubku kawy
  Joanna -Różowa kuchnia
  Małgosia - Smaki Alzacji


sobota, 1 marca 2014

Faworki / Le Chiacchiere

Szybki przepis, czyli taki jaki lubie najbardziej... Mozna smazyc i mozna robic w piekarniku... ja wole smazyc, w koncu to karnawal... raz w roku mozna :)


Skladniki: 

150 g maki
1 duze jajko
20g miekkiego masla
1 lyzeczka cukru
szczypta soli
1 lyzka limoncello lub wodki (wtedy dajemy rowniez skorke starta z cytryny lub pomaranczy)
cukier puder
olej do smazenia (jezeli je smazymy)

Ingredienti :

150g di farina
1 uovo grande
20 g di burro morbido
1 cucchiaino di zucchero
un pizzico di sale
1 cucchiaio di limoncello o grappa +scorza di un limone
zucchero a velo qb
olio d'arachidi (se le vogliamo friggere)

Przygotowanie:

Robimy kopczyk z maki, w srodek wbijamy jajko, dodajemy kawaleczki miekkiego  masla, szczypte soli, limoncello i cukier. Zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Pozostawiamy przykryte na pol godziny.

Preparazione

Fate una fontana con la farina, rompete l'uovo al centro, unite il burro ammorbidito a pezzetti, un pizzico di sale, la grappa, lo zucchero e la buccia del limone.
Lavorate l'impasto fino a quando sarà sodo ed elastico, lasciandolo riposare per mezz'ora coperto.



Rozwalkujemy ciasto walkiem lub maszynka do makaronu na grubosc 1 mm. 
Wykrajamy faworki, przekrecamy je, nadajac im ksztalt. 

Stendete la pasta con il mattarello sulla spianatoia infarinata: bisogna ottenere una sfoglia sottile alta 1 mm. Ritagliate con una rotella dentata la pasta in rettangoli di circa 6x10 cm e fate alcuni tagli all'interno.


Smazymy lub pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po upieczeniu/usmazeniu pokrywamy je cukrem pudrem.

Cuocete a 200° C per pochi minuti le chiacchiere disposte sulla teglia e coperte con la carta da forno.
Dopo la cottura spolverizzare a piacere con dello zucchero a velo.



Faworki dołaczam do listy Na zakwasie i na drozdzach