środa, 30 października 2013

Chlebowe serce z muesli

To juz ostatnie dni pazdziernika,a ja jeszcze nic nie przygotowalam na akcje Wisly  " Na zakwasie i na drozdzach" taki wstyd....
Szybciutko wiec wpisuje przepis z ostatniego numeru miesiecznika "Alice Cucina"






Chlebowe serce z muesli na zakwasie

320g maki chlebowej 
80g maki razowej
320g lekko cieplej wody
120g aktywnego zakwasu
3g miodu lub slodu
8g soli
60g muesli slodzonego
45g potarkowanej marchewki
45g pokrojonego w kostke jablka
1 jajko
platki owsiane
platki lub slupki migdalowe

Wymieszalam razem maki, dodalam wode, miod i zakwas. Wyrobilam dokladnie i na koniec dodalam sol. Wmieszalam delikatnie muesli, marchew i jablko. Pozostawilam do wyrosniecia. Rozklucilam jajko. Przygotowalam Papier do pieczenia,obsypalam go dosc dokladnie platkami owsianymi i platkami migdalowymi. Po podwojeniu objetosci, delikatnie przenioslam ciasto na obsypana maka stolnice, i podzielilam je na dwie jednakowe czesci. Uformowalam obie czesci w ksztalt kropli, posmarowalam dokladnie obie czesci rozbeltanym jajkiem i uformowalam serce. Pozostawilam do ponownego wyrosniecia (podwojenia objetosci). Ponownie posmarowalam ciasto jajkiem i obsypalam pozostalymi platkami i migdalami. Wstawilam do rozgrzanego do 220 st C piekarnika, spryskalam go lekko woda i pieklam tak przez 15 min, po czym obnizylam temperature do 180 st C i pieklam kolejne 45 min. Ostudzilam. 

Chleb ten jest malo slodki...mozna wiec dodatkowo dodac 100-150 g cukru. Jest idealny na sniadanie z maslem i dzemen lub jako dodatek do sera... np pecorino





Cuore di pane al muesli

320g di farina 0
80g di farina integrale
320g di acqua
120g di lievito madre
3g di malto di orzo o miele
45g di carote grattugiate
45g di mele  a cubetti
1 uovo
fiocchi di avena
mandorle macinate grossolanamente

Miscelare le farine, acqua, il malto e il lievito madre. Al termine unite il sale e impastate bene. Incorporate delicatamente il muesli, le carote e i cubetti di mela. Mettete l'impasto a riposare in una ciotola capiente coperta per 60-70 min. Sbattete molto bene l'uovo. Distribuite su carta da forno 1 parte di fiocchi di avena e 2 di mandorle, e miscelate.
Rovesciate l'impasto su un piano di lavoro infarinato e dividetelo in due. Modelate ciascun pezzo a forma di goccia, spennellate , prendetele delicatamente e poggiatele sulla miscela di avena e mandorle. fatele aderire tra di loro, dandoli la forma di un cuore.
Lasciate lievitare il cuore fino al raddoppio del volume, spennellate nuovamente la superficie con l'uovo e ricoprite uniformemente con la miscela di mandorle e avena. 
Infornate  a 220°C, spruzzando dell'acqua con un vaporizzatore per pochi secondi non appena infornato, e fate cuocere per 15 min. Abassate l atemperatura a 180°C e fate cuocere per 45 min. Sfornate e fate raffreddare su una gratella.

wtorek, 29 października 2013

Prosta pieczona dynia

Jesien...czuc ja w powietrzu, jeszcze rozgrzanym letnim sloncem...pobliskie wzgorza sa kolorowe a poranna mgla nadaje magicznej atmosfery... Jesien i w mojej kuchni...grzyby, winogrona, kasztany...nowa, tegoroczna oliva i dynia...w risotto, w zupie, z makaronem, albo nasza ostatnio ulubiona wersja...pieczona z feta...







Prosta dynia pieczona z feta

plastry dyni
sol,pieprz
szczypta vegety (najlepiej domowej)
czosnek
ostra papryczka
oliva z oliwek
feta
pestki dyni i slonecznika

Pieczemy w 180st C plastry dyni z sola, pieprzem, vegeta, plasterkami czosnku, posiekana papryczka i polane niteczka olivy, az do miekkosci. Lekko przestudzone plastry dyni ukladamy na talerzu,posypujemy pokruszona feta i posypujemy pestkami. Na koniec nitka olivy na surowo... i ... Buon Appetito !


La zucca in forno con la feta 

La zucca a fette spesse 1 cm
sale, pepe, brodo granulare
aglio
peperoncino fresco
olio evo
feta greca
semi di zucca e semi di girasoli

Distribuire le fette dentro una teglia da forno. Condire la zucca con sale, pepe e brodo granulare, le fettine di aglio, peperoncino fresco e un filo d'olio. Cuocere a 180 gradi finche non risulta morbida.  Lasciarla riposare per 10 min. Servire con feta greca sbriciolata e semi di zucca e di girasoli e un filo d'olio a crudo

 

Prosta Babka Mascarpone

Dzisiaj cos do kawy, pyszna i bardzo prosta babka mascarpone. Ja ja robie bardzo czesto na sniadanie...typowe wloskie,slodkie sniadanie. Przepis jest z owocami mrozonymi. I zeby bylo jeszcze prosciej,to owoce dodaje sie jeszcze zamrozone do ciasta :)
Ja czesto daje tez owoce suszone albo kandyzowane i oczywiscie gorzka czekolade. Tym razem wersja z suszonymi wisniami i gorzka czekolada...
Przepis pochodzi z programu telewizyjnego.





Skladniki

350g maki
200g cukru (ja daje 100g)
250g mascarpone
4 srednie jajka
50g mleka
maly proszek do pieczenia (15g)
120g mrozonych owocow obsypanych lekko maka

Mieszam w misce mascarpone z cukrem i mlekiem. Dodaje po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem. Na koniec delikatnie dodaje owoce i ciasto wlewam do formy z kominkiem. Pieke "do suchego patyczka"ok 45 min w temp 180 st C




Ciambella al mascarpone

Ingredienti
- 350 g di farina
- 200 g di zucchero (io lo metto 100g)
- 250 g di mascarpone
- 4 uova intere
- 50 ml latte
- 1 bustina di lievito per dolci
- 120 g di frutti di bosco surgelati

Preparazione
Il mascarpone , lo zucchero e il latte amalgamare bene con una frusta.
Aggiungere le uova , la farina, il lievito i frutti di bosco gelati e infarinati.
Versare l'impasto in uno stampo imburrato e infarinato.
Cuocere per 30/40 minuti a 180°.
Completare con zucchero a velo.

poniedziałek, 28 października 2013

Prosty Tort Urodzinowy

Ze wzgledu na to,ze blog to moj urodzinowy prezent... nie moglo zabraknac przepisu na tort :) A wiec jako pierwszy publikowany przepis bedzie przepis na Prosty Tort Urodzinowy






Prosty Tort Urodzinowy
Przepis jest inspirowany przepisem Lorraine Pascale

Biszkopt

200g masla
200g cukru
140g maki
60g kakao
szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
skorka otarta z jednej biologicznej pomaranczy

Wszystkie skladniki sa w temperaturze pokojowej.
Ubilam dokladnie maslo wraz z cukrem na puszysta mase.
Wymieszalam razem wszystkie suche skladniki.
Do masy maslanej wbilam 2 jajka i dodalam polowe suchych skladnikow,wymieszalam dokladnie,dodalam pozostale 2 jajka i reszte suchych skladnikow,ponownie dokladnie wymieszalam.
Wysmarowalam i opruszylam bulka tarta dno tortownicy o srednicy 20 cm. Wlalam ciasto do tortownicy i upieklam je w 180 st C przez ok 35 min (do suchego patyczka).
Pozostawilam biszkopt w formie przez 5 min,po czym wyjelam je z formy i ostudzilam.

Krem

250g masla
250g cukru pudru
lyzka likieru pomaranczowego "arancello"
100g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady

Wszystkie skladniki sa w temperaturze pokojowej. Ubilam na puszysta mase maslo z cukrem i na koniec dodalam likier i czekolade.

Tak przygotowanym kremem przelozylam dwa razy biszkopt nasaczajac go lekko likierem "arancello" wymieszanym z sokiem pomaranczowym. Udekorowalam. Wstawilam tort do lodowki az do stezenia kremu.

Semplice Torta di Compleanno
Ricetta di Lorraine Pascale

INGREDIENTI
  • 200 gr. Zucchero
  • 200 gr. Burro
  • 140 gr. Farina
  • 60 gr. Cacao in polvere
  • 1 pizzico di sale
  • 2 cucchiaini di Lievito per dolci
  • 4 uova
  • scorza di un'arancia
  • 250 gr. di burro
  • 250 gr. zucchero a velo
  • 100 gr. Cioccolato fondente
  • Arancello
Sciogliere i 200 gr. di zucchero con i 200 gr. di burro.
In una ciotola unire la farina, il cacao, il lievito e il sale.
In un’altra ciotola rompere due uova e mischiare la metà degli ingredienti secchi insieme anche alla miscela di zucchero e burro e la scorza d'arancia. Impastare.
Aggiungere altre due uova e il resto degli ingredienti secchi. Versare in una teglia rivestita di carta forno e infornare a 180° per 30-40 minuti.
Preparare la crema: 250 gr. di burro morbido impastati con 500 gr. di zucchero a velo. Impastare dapprima lentamente e poi aumentando la velocità finché diventa spumoso. Aggiungere poi 100 gr. di cioccolato fondente fuso (non bollente) e arancello.
Una volta raffreddata la torta tagliarla in tre dischi e farcire con due strati di crema al cioccolato.
Ricoprire anche la superficie e i lati con la crema livellando bene con la spatola.
Far riposare in frigo per 15 minuti e ripetere la copertura con un altro strato di crema.
Decorare a piacere. in originale è stata decorata con bastoncini di cioccolato e lamponi.

czwartek, 24 października 2013

Zaczynamy :)

No i przyszla i na mnie kolej...dlugo sie bronilam,zeby nie zakladac mojego bloga... Po dzisiejszych namowach Wisly moje mysli zaczely krazyc wokol realizacji tego pomyslu...No i decyzja zapadla... Powiedzmy,ze to moj osobisty prezent urodzinowy...tak,tak od kilku dni weszlam w ostatni rok mojego zycia z numerem 3 z przodu :) Nie obiecuje,ze bede tu codziennie...nie obiecuje,ze bedzie zawsze ciekawie...nie obiecuje,ze nie bedzie w nim bledow ortograficznych (moja wieczna zmora)...nie obiecuje tez,ze zycie tego bloga bedzie dlugie....Ale obiecuje,ze wloze w niego cale moje serducho i ciegle rozwijane i zdobywane doswiadczenie kulinarne i pasje podrozy... Zapraszam wiec na moj Blog :)