poniedziałek, 28 października 2013

Prosty Tort Urodzinowy

Ze wzgledu na to,ze blog to moj urodzinowy prezent... nie moglo zabraknac przepisu na tort :) A wiec jako pierwszy publikowany przepis bedzie przepis na Prosty Tort Urodzinowy






Prosty Tort Urodzinowy
Przepis jest inspirowany przepisem Lorraine Pascale

Biszkopt

200g masla
200g cukru
140g maki
60g kakao
szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
skorka otarta z jednej biologicznej pomaranczy

Wszystkie skladniki sa w temperaturze pokojowej.
Ubilam dokladnie maslo wraz z cukrem na puszysta mase.
Wymieszalam razem wszystkie suche skladniki.
Do masy maslanej wbilam 2 jajka i dodalam polowe suchych skladnikow,wymieszalam dokladnie,dodalam pozostale 2 jajka i reszte suchych skladnikow,ponownie dokladnie wymieszalam.
Wysmarowalam i opruszylam bulka tarta dno tortownicy o srednicy 20 cm. Wlalam ciasto do tortownicy i upieklam je w 180 st C przez ok 35 min (do suchego patyczka).
Pozostawilam biszkopt w formie przez 5 min,po czym wyjelam je z formy i ostudzilam.

Krem

250g masla
250g cukru pudru
lyzka likieru pomaranczowego "arancello"
100g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady

Wszystkie skladniki sa w temperaturze pokojowej. Ubilam na puszysta mase maslo z cukrem i na koniec dodalam likier i czekolade.

Tak przygotowanym kremem przelozylam dwa razy biszkopt nasaczajac go lekko likierem "arancello" wymieszanym z sokiem pomaranczowym. Udekorowalam. Wstawilam tort do lodowki az do stezenia kremu.

Semplice Torta di Compleanno
Ricetta di Lorraine Pascale

INGREDIENTI
  • 200 gr. Zucchero
  • 200 gr. Burro
  • 140 gr. Farina
  • 60 gr. Cacao in polvere
  • 1 pizzico di sale
  • 2 cucchiaini di Lievito per dolci
  • 4 uova
  • scorza di un'arancia
  • 250 gr. di burro
  • 250 gr. zucchero a velo
  • 100 gr. Cioccolato fondente
  • Arancello
Sciogliere i 200 gr. di zucchero con i 200 gr. di burro.
In una ciotola unire la farina, il cacao, il lievito e il sale.
In un’altra ciotola rompere due uova e mischiare la metà degli ingredienti secchi insieme anche alla miscela di zucchero e burro e la scorza d'arancia. Impastare.
Aggiungere altre due uova e il resto degli ingredienti secchi. Versare in una teglia rivestita di carta forno e infornare a 180° per 30-40 minuti.
Preparare la crema: 250 gr. di burro morbido impastati con 500 gr. di zucchero a velo. Impastare dapprima lentamente e poi aumentando la velocità finché diventa spumoso. Aggiungere poi 100 gr. di cioccolato fondente fuso (non bollente) e arancello.
Una volta raffreddata la torta tagliarla in tre dischi e farcire con due strati di crema al cioccolato.
Ricoprire anche la superficie e i lati con la crema livellando bene con la spatola.
Far riposare in frigo per 15 minuti e ripetere la copertura con un altro strato di crema.
Decorare a piacere. in originale è stata decorata con bastoncini di cioccolato e lamponi.

3 komentarze:

  1. Tort bardzo czekoladowy i pachnący pomarańczą. Dobry, słodki początek bloga. Czekam na więcej Twoich pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To i ja się melduję ! I czekam na więcej :)
    I przy okazji mogę poćwiczyć wloski ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marghe, spóźnione, ale szczere życzenia. A z powodu, że to ostatnie urodziny z trójką z przodu nie ma co się krzywić, bo z autopsji wiemy, że czym dalej tym lepiej. :-)

    OdpowiedzUsuń