sobota, 28 grudnia 2013

Florencja Swiatecznie...malo swiatecznie

Swieta, swieta...i juz po swietach...malo je bylo czuc w tym roku...wiec wczoraj postanowilismy zrobic sobie spacer po Florencji...jak kazdego roku o tej porze... juz po raz 12 :) . Niestety rozczarowaly nas wystawy w tym roku...a moze jestesmy tylko zle przyzwyczajeni??? Sami zobaczcie...i ocencie...

Jezeli ktos jest jeszcze glodny...Florencki Mc Donalds...czyli bulka z lampredotto (czesc zoladka)...


Ozdoby...


Oswietlenia...

Znane marki...

Piazza Signoria i jej palazzo vecchio...




 Ponte vecchio od srodka...


i od strony rzeki Arno ...


Kopula Brunelleskiego...













Dla tego widoku warto zyc...


to na tyle..jutro jade nad morze w poszukiwaniu atmosfery swiatecznej...

wtorek, 24 grudnia 2013

zyczenia...

Chociaż los rzucił mnie daleko stąd, w myślach z Wami będę i z głębi serca wszystkim ślę kolędę. Pokój na ziemi ludziom, a w niebie cisza gwiazd, grają anieli, świat się chlebem dzieli, świat ma dziś świąteczny blask. 

 

Marghe

 

 

Lasciate che la magia del Natale entri nelle vostre anime, accendendo l'amore nei vostri cuori. Buon Natale!


da PensieriParole

 Marghe

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Rozki z wanilia Buorbon

  Swieta za pasem...malo bylo przygotowan swiatecznych u mnie w tym roku...zwyciezylo przeziebienie...Zrobilam kilka rodzai ciasteczek, upieklam makowce, nastawilam buraczki na zakwas, zrobilam alici w prazonej marchewce...bo sledzia polskiego nie dostalam,niestety (zamkneli oba polskie sklepy, jeden w Arezzo a drugi we Florencji)...szkoda...oczywiscie pokroilam salatke...no i zrobilam paszteciki z grzybami...ale o tym moze jutro... a teraz hit tych swiat - rozki z wanilia Buorbon...
  



Rozki z Wanilia Buorbon 

na 70-80 rozkow

280g maki tortowej
100g mielonych migdalow
200g dobrego masla
90g cukru pudru
2 zoltka
1 laska wanili Buorbon (ziarenka)
szczypta soli

na obtoczenie

ok 100g cukru (dosc drobnego)
ziarenka z polowy laski wanili

Wymieszac dobrze w misce wszystkie skladniki (mozna je zmiksowac w robocie kuchennym), wysypac na opruszona maka stolnice i zagniesc szybko ciasto.
Podzielic ciasto na dwie czesci, z kazdej czesci zrobic 2 waleczki po ok 20 cm (razem 4 waleczki). Przykryc folia i wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki.  
W miedzyczasie przygotowac cukier do obtoczenia rozkow mieszajac cukier z ziarenkami wanili.
Po  uplywie przynajmniej dwuch godzin wyciagac po jednym waleczku z lodowki i kroic na ok 1 cm plasterki, walkowac i formowac rozki.

 Ukladac rozki na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170° C przez 10-11 min. Rozki nie moga sie zbyt przyrumienic. Jeszcze gorace obtaczac w aromatyzowanym cukrze.




 Cornetti alla vaniglia Buorbon

Dosi per circa 70 -80 cornetti.
280 gr di farina 00
100 gr di farina di mandorle
200 gr di buon burro
90 gr di zucchero a velo
2 tuorli
1 bacello di vaniglia Buorbon
1 pizzico di sale
Per la zuccheratura 
100 gr di zucchero semolato( non finissimo)
½ bacello di vaniglia

Mettete in una ciotola tutti gli ingredienti dell’impasto compreso semini del bacello di vaniglia.
Mescolate bene finchè non raggiungerà la giusta consistenza per essere lavorato facilmente.

Trasferite sulla spianatoia leggermente spolverata di farina(non fate assorbire troppa farina) e lavorate un po’ l’impasto in modo in modo da amalgamere bene il burro ed i semini di vaniglia.

Una volta ottenuta una palla morbida, dividetela in due parti uguali.
Ricavate da ciascuna delle due metà , due cilindri di pasta di circa 20 cm di lunghezza (in tutto 4 cilindri di circa 20 cm).
Mettete i cilindri su un vassoio e avvolgetelo con pellicola e metteteli in frigo a riposare per almeno 2 ore.

Mentre l’impasto riposa preparate lo zucchero per la copertura, mettendo in una ciotola , lo zucchero semolato e raschiatura di ½ bacello di vaniglia.

Trascorso il tempo di riposo riprendete i cilindri e ricavate da ognuno tanti dischetti di pasta di circa 1cm di altezza.

Confezionate i piccoli cornetti.

Infornate i vostri cornetti sulla placca ricoperta di carta-forno in a 170° per circa 10-11 minuti al massimo, comunque prima che essi prendano colore.

Una volta cotti e ancora caldi , facendo attenzione a non romperli rotolateli nello zucchero semolato aromatizzato alla vaniglia

niedziela, 15 grudnia 2013

Salatka Polska

Uwielbiam salatke...moglabym ja jesc kazdego dnia.... wiec zachecona akcja zorganizowana przez Majanowe pieczenie na facebooku przylaczylam sie do wspolnej , pysznej zabawy. Oto moja wersja tego smakolyka...




Salatka tradycyjna:

1 puszka drobnego groszku
1 srednia cebula
3 jablka
4 jajka ugotowane na twardo
6 ogorkow konserwowych
6 ziemniakow ugotowanych w "mundurkach"-tak je nazywal moj kochany Dziadek :)
4 ugotowane marchewki
pol ugotowanego,sredniej wielkosci selera
Sloik majonezu
sol i pieprz do smaku
1 lyzeczka musztardy

Kroimy wszystko w drobna kostke, doprawiamy sola, pieprzem, musztarda i majonezem. Chlodzimy w lodowce,zeby sie "przegryzlo".






W wersji "swiatecznej" czesto dodaje garsc pokrojonych orzechow wloskich...bo...bo...bardzo lubie polaczenia polsko-wloskie :)





Insalata polacca

1 lattina di piselli finissimi
1cipolla media
3 mele
4 uova
6 cietrioli in agro-dolce
6 patate cotte con la buccia
4 carote cotte
mezzo sedano rapa cotto
maionese
sale,pepe
senape (1 cucchiaino)

Tagliare tutto a dadini, salare, pepare. Mescolare senape con maionese. Mescolare tutto e lasciare per 2-3 ore in frigo.

Magiczne ciasto

    Ostatnio po wloskich blogach krazy przepis na "torta magica", wiec i ja musialam koniecznie ten przepis przetestowac... Dziwny troche ten przepis, bo robi sie jedna mase a po upieczeniu twoza sie trzy warstwy ,kazda o roznej konsystencji...najnizsza to troszke przypominajaca flan konsystencja, po srodku kremowo-budyniowa i na wierzchu biszkoptowa. Wazne jest zachowanie kolejnosci dodawania skladnikow i temperatury...przekonajcie sie sami...



Magiczne ciasto ( Giallo Zafferano)

115 g maki "00" albo tortowej
150g cukru
500 ml mleka dobrze podgrzanego
4 jajka w temperaturze pokojowej
125 g masla roztopionego i w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 lyzka bardzo zimnej wody
1 lyzka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii (nasionka)
1 lyzeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masla. Nastepnie oddzielamy bialka jajek od zoltek. Ubijamy na puch zoltka z cukrem.Ciagle ubijajac dodajemy lyzke bardzo zimnej wody, oraz wanilie, nastepnie sol i rozpuszczone maslo, oraz przesiana make. W miedzy czasie podgrzewamy mleko( nie moze byc ani zbyt gorace ani zbyt zimne). Dodajemy mloeko do ciasta. W osobnej misce ubijamy bialka i na koncu dodajemy sok z cytryny. Bialka maja byc dobrze ubite ale nie do konca sztywne. W tym momencie laczymy ciasto z bialkami. Ciasto bedzie dosc plynne. Przygotowujemy forme o wymiarach 20x20. Najlepiej jest wylozyc ja papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do wczesniej nagrzanego do 150° C piekarnika (bez wentylacji) i pieczemy przez 80min. Po tym czasie schladzamy ciasto w temperaturze pokojowej nie wyjmujac z formy, po czym wstawiamy do lodowki na przynajmniej 2 godziny. Ciasto kroimy zylka,lub bardzo ostrym nozem maczanym w wodzie, na kwadraty, po czym obsypujemy je dokladnie cukrem pudrem.




Torta Magica

115 g di farina "00"
150g di zucchero
500ml di latte intero caldo
4 uova in temp. d'ambiente
125 g di burro fuso e freddo
1 pizzico di sale
1 cucchiaio di acqua fredda
1 cucchiaio di estratto di vaniglia
1 cucchiaino di succo di limone

Iniziate facendo fondere il burro in un pentolino. Dividete poi gli albumi dai tuorli e versate i tuorli a temperatura ambiente in una ciotola, in cui aggiungerete lo zucchero. Montate i tuorli con lo zucchero per almeno 10 minuti, finchè il composto non diverrà chiaro e spumoso. Sempre sbattendo, unite ai tuorli con lo zucchero anche un cucchiaio di acqua e un cucchiaio di estratto di vaniglia. Aggiungete un pizzico di sale  e il burro fuso che avete fatto raffreddare , quindi continuate a sbattere per qualche minuto. Setacciate la farina all’interno del composto e amalgamatela ; nel frattempo mettete a scaldare il latte in un pentolino. Quando il latte si sarà leggermente intiepidito, unitelo al composto e lasciate incorporare per circa 1 minuto. A questo punto prendete la ciotola dove avete conservato gli albumi a temperatura ambiente e montateli a neve non troppo ferma, unendo il succo di limone, quando gli albumi saranno diventati chiari, in modo da stabilizzare il composto. Incorporate gli albumi montati a neve al resto del composto delicatamente, in modo da non smontarli e amalgamate fino ad ottenere un impasto piuttosto liquido. Imburrate una teglia quadrata di 20x20 cm e foderate sia il fondo che i bordi con la carta forno. Quindi versate il composto nella teglia imburrata e foderata e infornate in forno statico preriscaldato a 150° per circa 80 minuti, finchè la superficie della torta magica non risulterà ben dorata. Una volta cotta, estraetela torta dal forno e lasciatela raffreddare completamente a temperatura ambiente, dopodichè ricopritela con una velo di pellicola e lasciatela compattare in frigo per almeno 2 ore. Quando la torta si sarà compattata, sformatela dalla teglia, eliminando la carta forno e tagliatela a cubotti. Per facilitare il taglio, usate un coltello a lama liscia e lunga bagnata con dell’acqua oppure usate un filo di nylon. Sistemate i cubotti su un piatto da portata, spolverizzateli con lo zucchero a velo.
 








czwartek, 28 listopada 2013

Rolada czekoladowo kokosowa

 Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy...byl tam zawsze...nie wiem jakie ma pochodzenie i skad sie tam wziol... nazywalo sie to to "przekladaniec kokosowy"...ja w moim domu przechrzcilam to to na rolade...
  To prosty, szybki przepis na ciasto, ktore nie wymaga pieczenia...



Rolada czekoladowo-kokosowa

Masa czekoladowa

300g suchych ciastek
125g mleka
100g cukru
30g masla
3 lyzki gorzkiego kakao

Ciastka smielic w mikserze, dodac kakao. Mleko, cukier i maslo mocno podgrzac. Wlac jeszcze cieple do ciastek z kakao. Wymieszac dokladnie. Rozlozyc mase, na kawalku folii przezroczystej, w prostokat (wielkosc zalezy jak wysokie chcemy warstwy)

Masa biala

125g miekkiego masla
80g cukru pudru
1 bialko
100g kokosu
2 lyzki wodki albo rumu

Skladniki wkladamy do miksera i miksujemy az do powstania jednolitej masy. Mase biala roskladamy na czarnej i ciasno zwijamy. Wkladamy na noc do lodowki. Serwujemy zimne.



Rollè di cocco

Impasto nero

300g di biscotti secchi
125g di latte
100g di zucchero
30g di burro
3 cucchiai di cacao amaro

Sbriciolare i biscotti nel mixer, aggiungere il cacao, mescolare bene. Il latte, lo zucchero e il burro scaldare finchè lo zucchero non si scioglie. Aggiungere ai biscotti e mescolare bene. Stendere l'impasto sul foglio del trasparente in un rettangolo.

Impasto bianco

125g di burro morbido
80g  di zucchero a velo
1 albume d'uovo
100g di cocco grattugiato
2 cucchiai di vodka o di rhum

Mescolare il tutto bene e stendere sul'impasto nero. Arrotolare insieme, e lasciare a raffreddare bene in frigo per tutta la notte... Servire ferddo.



Pinzimonio

   Jesien...trzeba zrobic zapas olivy na zime...hahahah co kraj to obyczaj, pamietam jak za mojej "mlodosci"w Polsce kupowalo sie ziemniaki na zime...teraz pewnie sie tego nie robi...
   Co roku kupujemy dwa rodzaje olivy...ta lepsza do jedzenia na surowo i ciut gorsza, ale zawsze pyszna i nie do porownania z ta kupowana kiedys w Polse, do gotowania...
   Pierwsza rzecza, ktora po zakupie olivy robimy, i powtarzamy przez pierwsze miesiace mniej wiecej raz w tygodniu, jest PINZIMONIO. Pinzimonio to nazwa sosiku jaki powstaje po wymieszaniu olivy z sola i pieprzem...ja daje jeszcze kropelke kremu balsamico.... W tym sosiku macza sie warzywa na surowo... Marchew, seler naciowy, rzodkiewki, fenkul, karczochy itp... do tego swiezy chleb, lub schiacciata...




 Przepisu tym razem nie bedzie...no moze taki ogolny :
 Ulubione surowe warzywa,oczywiscie oczyszczone, sol, pieprz, ocet balsamiczny, dobre pieczywo, dobre wino i doborowe towarzystwo....no i oczywiscie OLIVA :)

sobota, 23 listopada 2013

Fougasse Chorizo & Timo

Listopad sie konczy...ja nie mam czasu ...a tu trzeba dodac cos do akcji Wisly "Na zakwasie i na drozdzach" Wybor padl na chleb widziany w jednym z programow kulinarnych. Przepis jest Lorraine Pascale.


Fougasse Chorizo & Timo

  • 500 gr.maki chlebowej
  • saszetka drozdzy (7g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 300 ml cieplej wody
  • 50 gr. chorizo
  • tymianek

Wymieszac  make,drozdze,sol i wode i dobrze wyrobic . Wysypac maka stolnice, rozciagnac lekko ciasto, posypac je tymiankiem (mozna tez zamienic tymianek na rozmaryn, szczypiorek lub inne ulubione ziola) i pokrojona w kostke chorizo (zostawic troszke na przybranie). Zlozyc ciasto na trzy i uformowac ksztalt liscia. Naciac ciasto posrodku i zrobic po trzy naciecia po obu bokach. Rozciagnac lekko naciecia,tak aby nie zniknely podczas rosniecia ciasta. Przykryc chleb natluszczona folia do wyrosniecia. Nagrzac piekarnik do 200° C w momencie wlozenia chleba do piekarnika wstawic na dno metalowa miseczke z 3-4 kostkami lodu lub spryskac piekarnik. Posmarowac chleb mlekiem i ozdobic pozostala chorizo. Piec 30-35 min. Studzic zawieszony

Fougasse Chorizo & Timo

INGREDIENTI:

  • 500 gr. farina
  • una bustina di lievito
  • 2 cucchiaini di sale
  • 300 ml di acqua
  • 50 gr. chorizo
  • timo
Impastare la farina, il lievito, il sale e l’acqua. Dare una bella mescolata e mettere la farina sul piano.
Aggiungere 25 gr di chorizo fatto a pezzettini e un po di timo (meglio se fresco) nell’impasto e ripiegare su sé stesso per incorporare tutto. Dargli la forma di una foglia. Fare poi un taglio verticale al centro e tre tagli ai due lati di quello verticale, come le venature di una foglia.
Allargare i tagli con le dita così lieviterà bene.
Metterla su una teglia bassa e coprire con la pellicola tutta la teglia, senza stringerla troppo. Lasciar lievitare per 30 minuti, spennellare poi con del latte. Sbriciolare sopra il chorizo rimanente. Posizionare dei cubetti di ghiaccio sul fondo dl forno, in questo modo si crea un ambiente umido e il pane lieviterà ancora prima che si formi la crosta dando così una mollica soffice. Cuocere 30-35 minuti a 200°. Lasciar raffreddare appeso.


czwartek, 7 listopada 2013

Murzynek z gruszkami

Zachcialo mi sie murzynka...nie przepadam za ciastami z kakao czy czekolada...zdecydowanie wole delikatne smaki wanilii czy cytrusow... ale od czasu do czasu... Tym bardziej, ze dbam o to zeby na sniadanie znalazlo sie zawsze cos pieczonego w domu. Tak jest zdecydowanie zdrowiej ! Bo co wkladaja do ciast i ciastek, ktore maja czas przydatnosci do spozycia nawet dwa lata???!!! Szok, nawet nie chce wiedziec :) Tak wiec zamiast tlustych rogali w barze, po ktorych zastaje na podniebieniu tlusta powloczka...ja proponuje moje ciasta.







Murzynek z gruszkami

1 kostka (250g) masla
1 szklanka cukru
3 lyzki kakao
1 szklanka mleka

Wymieszac wszystko w garnuszku i zagotowac. Odstawic do ostudzenia. Gdy przestygnie,dodac:

3 cale jajka
3 szklanki maki
4 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki amaretto

Wymieszac wszystko dokladnie drewniana lyzka. Wysmarowac dokladnie forme do ciasta. Wylac ciasto do formy i na nim ulozyc pokrojone gruszki ( u mnie 2 duze Williams)


Piec ok 45 min (do suchego patyczka)w temp. 180°C


Negrino è un dolce tipico polacco...

Negrino con le pere

250g di burro
1 tazza da 250ml di zucchero
3 cucchiai di cacao amaro
1 tazza di latte

Mescolare tutto insieme e farlo sciogliere bene nel pentolino. Lasciare raffreddare. Aggiungere :

3 uova medie intere
3 tazze di farina "00"
4 cucchiaini di lievito per dolci
3 cucchiai di Amaretto

Mescolare bene e versare in una teglia ben imburrata, decorare sopra con le pere. Cuocere per circa 45 min nel forno a 180°C




niedziela, 3 listopada 2013

Prosta Tarta z dynia

Proste polaczenie jesiennych skladnikow... szybka i pyszna przekaska, pomysl na kolacje, lub po prostu jesienna pieszczota dla podniebienia...







Prosta Tarta z dynia

Ciasto brisè

100g zimnego masla
200g maki
szczypta soli
odrobina lodowatej wody (ok 80-100g)

Maslo, make i sol zmiksowac na piasek w robocie kuchennym ( misa z nozami),ciagle miksujac dodac powoli lodowata wode, az utwozy sie jednolita masa. Wykleic ciastem forme na tarte i wstawic do lodowki.

Nadzienie

250 g ricotty
1 duze jajko
80-100g tartego parmezanu
100g Gorgonzoli
300g pokrojonej w kostke i upieczonej nie do miekkosci dyni
szczypta soli
pinoli
krazki cebuli

Podpiec w piekarniku dynie (albo na patelni). Wymieszac ricotte z jajkiem, sola, parmezanem, pokrojona w kostke gorgonzola, dodac przestudzona dynie. Wylozyc mase na ciasto brisè, udekorowac krazkami cebuli i posypac orzeszkami piniowymi. Piec w 200° C przez 10 min,obnizyc temperature do 160 °C i piec kolejne 25-30 min, az do lekkiego przyrumienienia.



La torta salata con la zucca

Per la pasta brisè

100g di burro molto freddo
200g di farina "0"
pizzico di sale
un pò di acqua giaccia (80-100g)

Il burro, la farina e il sale mettere nel frullatore e frullare il tutto fino ad ottenere un composto dall'aspetto sabbioso. Aggiungete poco alla volta l'acqua fredda, fino ad ottenere un impasto compatto ed elastico. Stendete la pasta nella forma e mettetela nel frigo.

Ripieno
250 g di ricotta
1 uovo grande
80-100g di  parmigiano
100g di gorgonzola
300g di zucca precotta nel forno o saltata in padella
pizzico do sale
pinoli

fettine di cipolla di Tropea

Mescolare insieme la ricotta, l'uovo, il sale e parmigiano, aggiungere il gorgonzola e la zucca. Versare sulla pasta brisè, decorare con la cipolla e  pinoli. Cuocere 10 min a 20°C ,abbassare la temperatura a 160 °C e continuare la cottura per altri 25-30 min.




środa, 30 października 2013

Chlebowe serce z muesli

To juz ostatnie dni pazdziernika,a ja jeszcze nic nie przygotowalam na akcje Wisly  " Na zakwasie i na drozdzach" taki wstyd....
Szybciutko wiec wpisuje przepis z ostatniego numeru miesiecznika "Alice Cucina"






Chlebowe serce z muesli na zakwasie

320g maki chlebowej 
80g maki razowej
320g lekko cieplej wody
120g aktywnego zakwasu
3g miodu lub slodu
8g soli
60g muesli slodzonego
45g potarkowanej marchewki
45g pokrojonego w kostke jablka
1 jajko
platki owsiane
platki lub slupki migdalowe

Wymieszalam razem maki, dodalam wode, miod i zakwas. Wyrobilam dokladnie i na koniec dodalam sol. Wmieszalam delikatnie muesli, marchew i jablko. Pozostawilam do wyrosniecia. Rozklucilam jajko. Przygotowalam Papier do pieczenia,obsypalam go dosc dokladnie platkami owsianymi i platkami migdalowymi. Po podwojeniu objetosci, delikatnie przenioslam ciasto na obsypana maka stolnice, i podzielilam je na dwie jednakowe czesci. Uformowalam obie czesci w ksztalt kropli, posmarowalam dokladnie obie czesci rozbeltanym jajkiem i uformowalam serce. Pozostawilam do ponownego wyrosniecia (podwojenia objetosci). Ponownie posmarowalam ciasto jajkiem i obsypalam pozostalymi platkami i migdalami. Wstawilam do rozgrzanego do 220 st C piekarnika, spryskalam go lekko woda i pieklam tak przez 15 min, po czym obnizylam temperature do 180 st C i pieklam kolejne 45 min. Ostudzilam. 

Chleb ten jest malo slodki...mozna wiec dodatkowo dodac 100-150 g cukru. Jest idealny na sniadanie z maslem i dzemen lub jako dodatek do sera... np pecorino





Cuore di pane al muesli

320g di farina 0
80g di farina integrale
320g di acqua
120g di lievito madre
3g di malto di orzo o miele
45g di carote grattugiate
45g di mele  a cubetti
1 uovo
fiocchi di avena
mandorle macinate grossolanamente

Miscelare le farine, acqua, il malto e il lievito madre. Al termine unite il sale e impastate bene. Incorporate delicatamente il muesli, le carote e i cubetti di mela. Mettete l'impasto a riposare in una ciotola capiente coperta per 60-70 min. Sbattete molto bene l'uovo. Distribuite su carta da forno 1 parte di fiocchi di avena e 2 di mandorle, e miscelate.
Rovesciate l'impasto su un piano di lavoro infarinato e dividetelo in due. Modelate ciascun pezzo a forma di goccia, spennellate , prendetele delicatamente e poggiatele sulla miscela di avena e mandorle. fatele aderire tra di loro, dandoli la forma di un cuore.
Lasciate lievitare il cuore fino al raddoppio del volume, spennellate nuovamente la superficie con l'uovo e ricoprite uniformemente con la miscela di mandorle e avena. 
Infornate  a 220°C, spruzzando dell'acqua con un vaporizzatore per pochi secondi non appena infornato, e fate cuocere per 15 min. Abassate l atemperatura a 180°C e fate cuocere per 45 min. Sfornate e fate raffreddare su una gratella.