Sloneczna Tarta
Sole rustico
na ciasto:
per impasto:
200g zimnego masla
400g maki
troszke zimnej wody
szczypta soli
200g di burro freddo
400g di farina "0"
un pò di acqua fredda
un pizzico di sale
w mikserze rozdrobnic maslo z maka i sola, dodac odrobine lodowatej wody, az do powstania kuli. Podzielic na dwie czesci i kazda z czesci rozwalkowac na okrag srednicy mniej wiecej 28 cm.
mettete nel frullatore la farina, il burro a pezzi freddo di frigo, un pizzico di sale e frullare il tutto fino ad ottenere un composto
dall'aspetto sabbioso e farinoso. Impastate il tutto velocemente aggiungendo poco alla volta l'acqua
fredda fino ad ottenere un impasto compatto, sodo ed abbastanza
elastico. Dividete pasta brisè in due parti e ogniuna stendete in un disco di 28 cm di diametro.
na nadzienie:
per il ripieno:
300 g szpinaku (ugotowanego i odparowanego na patelni)
400g ricotty
3 lyzki tartego parmesanu
3 lyzki bulki tartej
1 jajko
sol i pieprz do smaku
1 rozbeltane jajko do posmarowania ciasta
mak lub sezam do posypania srodka tarty
400 gr ricotta di mucca
300 gr di spinaci saltati in padella
2 uova , 1 servira' per spennellare
300 gr di spinaci saltati in padella
2 uova , 1 servira' per spennellare
3 cucchiai di parmigiano grattuggiato
3 cucchiai di pangrattato
sale , pepe
semi di papavero
sale , pepe
semi di papavero
Lavorare tutti gli ingredienti fino a ottenere un composto ben amalgamato
Na pierwszym kole rozsypac lyzke parmesanu i lyzke bulki tartej ...
Spolverizzare primo disco di pasta brisè con un cucchiaio di pangrattato e uno di parmigiano
Rozlozyc nadzienie na srodek ciasta i wokol brzegu...
Distribuire il ripieno , al centro creando una cupoletta e intorno a forma di ciambella
Przykryc drugin kregiem ciasta... i dokladnie skleic brzegi widelcem...
Coprire con l'altra base, chiudere bene i bordi e siggillare con i rebbi della forchetta.
Srodek tarty przykryc kubkiem,miseczka... i wokol wykalaczka odmierzyc rowne odleglosci, tak aby naciecia byly jednakowej wielkosci...
Al centro mettere una ciotolina e con l'aiuto di uno stecco in legno realizzare dei fori, distanziati l'uno dall' altro circa 1cm...
Ostrym nozem naciac tarte...
Con un coltello affilato creare delle fette partendo dai puntini ...
Rozbeltanym jajkiem posmarowac dokladnie tarte...
Spennellare il tutto con l'uovo sbattuto leggermente ...
Srodek posypas ziarenkami maku lub sezamu...
Al centro versare i semi di papavero o di sesamo...
Z pomoca noza odwracac pojedyncze czesci tarty o 90 °
Aiutandosi con un coltello girare ogni fetta di 90°
Uwazajac, zeby platki byly odwrocone w ta sama strone...
Sempre nello stesso verso...
Piec w 180°C przez okolo 30 min...az do zrumienienia ciasta...
Cuocere a 180 gradi per circa 30 min, il girasole deve risultare bello dorato
cudnie Ci wyszła ta tarta. Ja się przymierzam i przymierzam i jeszcze nie dojrzałam do jej zrobienia. I tak w głowie kombinowałam, żeby zrobić z drożdżowego ciasta. A szpinak to mrożony
OdpowiedzUsuńjasne,ze mrozony...teraz nie sezon.... ja go dobrze odcisnelam i osuszylam na patelni z odrobina czosnku... Daj znac jak Ci wyszla z ciasta drozdzowego... :)
OdpowiedzUsuńJest tak piękna,że żal ją zjadać...
OdpowiedzUsuńAle z pewnością pyszna,więc spróbowałabym z rozkoszą!
nic innego tylko trzeba zrobic :)
UsuńPiękna jest, niezwykła :) jak to dobrze , że prowadzisz bloga :) Pozdrowienia noworoczne dla Was :) MiP
OdpowiedzUsuńDziekujemy bardzo :) Dla Was rowniez :)
UsuńJest w piekarniku. Wyglada i pachnie świetnie :)
OdpowiedzUsuńi jak??? Smakowalo??? :)
UsuńPiękna :) Jaka szkoda, że wypatrzyłam Twój blog dopiero dzisiaj - wczoraj wszystkie składniki farszu były w lodówce - ale zamieniły się w lasagne . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo nic...lasagne tez dobre...bedzie nastepnym razem...polecam,warto ... :)
Usuń