niedziela, 15 grudnia 2013

Magiczne ciasto

    Ostatnio po wloskich blogach krazy przepis na "torta magica", wiec i ja musialam koniecznie ten przepis przetestowac... Dziwny troche ten przepis, bo robi sie jedna mase a po upieczeniu twoza sie trzy warstwy ,kazda o roznej konsystencji...najnizsza to troszke przypominajaca flan konsystencja, po srodku kremowo-budyniowa i na wierzchu biszkoptowa. Wazne jest zachowanie kolejnosci dodawania skladnikow i temperatury...przekonajcie sie sami...



Magiczne ciasto ( Giallo Zafferano)

115 g maki "00" albo tortowej
150g cukru
500 ml mleka dobrze podgrzanego
4 jajka w temperaturze pokojowej
125 g masla roztopionego i w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 lyzka bardzo zimnej wody
1 lyzka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii (nasionka)
1 lyzeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masla. Nastepnie oddzielamy bialka jajek od zoltek. Ubijamy na puch zoltka z cukrem.Ciagle ubijajac dodajemy lyzke bardzo zimnej wody, oraz wanilie, nastepnie sol i rozpuszczone maslo, oraz przesiana make. W miedzy czasie podgrzewamy mleko( nie moze byc ani zbyt gorace ani zbyt zimne). Dodajemy mloeko do ciasta. W osobnej misce ubijamy bialka i na koncu dodajemy sok z cytryny. Bialka maja byc dobrze ubite ale nie do konca sztywne. W tym momencie laczymy ciasto z bialkami. Ciasto bedzie dosc plynne. Przygotowujemy forme o wymiarach 20x20. Najlepiej jest wylozyc ja papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do wczesniej nagrzanego do 150° C piekarnika (bez wentylacji) i pieczemy przez 80min. Po tym czasie schladzamy ciasto w temperaturze pokojowej nie wyjmujac z formy, po czym wstawiamy do lodowki na przynajmniej 2 godziny. Ciasto kroimy zylka,lub bardzo ostrym nozem maczanym w wodzie, na kwadraty, po czym obsypujemy je dokladnie cukrem pudrem.




Torta Magica

115 g di farina "00"
150g di zucchero
500ml di latte intero caldo
4 uova in temp. d'ambiente
125 g di burro fuso e freddo
1 pizzico di sale
1 cucchiaio di acqua fredda
1 cucchiaio di estratto di vaniglia
1 cucchiaino di succo di limone

Iniziate facendo fondere il burro in un pentolino. Dividete poi gli albumi dai tuorli e versate i tuorli a temperatura ambiente in una ciotola, in cui aggiungerete lo zucchero. Montate i tuorli con lo zucchero per almeno 10 minuti, finchè il composto non diverrà chiaro e spumoso. Sempre sbattendo, unite ai tuorli con lo zucchero anche un cucchiaio di acqua e un cucchiaio di estratto di vaniglia. Aggiungete un pizzico di sale  e il burro fuso che avete fatto raffreddare , quindi continuate a sbattere per qualche minuto. Setacciate la farina all’interno del composto e amalgamatela ; nel frattempo mettete a scaldare il latte in un pentolino. Quando il latte si sarà leggermente intiepidito, unitelo al composto e lasciate incorporare per circa 1 minuto. A questo punto prendete la ciotola dove avete conservato gli albumi a temperatura ambiente e montateli a neve non troppo ferma, unendo il succo di limone, quando gli albumi saranno diventati chiari, in modo da stabilizzare il composto. Incorporate gli albumi montati a neve al resto del composto delicatamente, in modo da non smontarli e amalgamate fino ad ottenere un impasto piuttosto liquido. Imburrate una teglia quadrata di 20x20 cm e foderate sia il fondo che i bordi con la carta forno. Quindi versate il composto nella teglia imburrata e foderata e infornate in forno statico preriscaldato a 150° per circa 80 minuti, finchè la superficie della torta magica non risulterà ben dorata. Una volta cotta, estraetela torta dal forno e lasciatela raffreddare completamente a temperatura ambiente, dopodichè ricopritela con una velo di pellicola e lasciatela compattare in frigo per almeno 2 ore. Quando la torta si sarà compattata, sformatela dalla teglia, eliminando la carta forno e tagliatela a cubotti. Per facilitare il taglio, usate un coltello a lama liscia e lunga bagnata con dell’acqua oppure usate un filo di nylon. Sistemate i cubotti su un piatto da portata, spolverizzateli con lo zucchero a velo.
 








5 komentarzy:

  1. Małgosiu-ciasto bardzo ciekawe :) Intrygujące są te trzy warstwy. Zastanawia mnie tylko , czy po zastąpieniu mąki 00 nasza tortowa sprawdzi się ? Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgosiu,mysle, ze mniej wiecej to ten sam rodzaj maki tzn taka maka "biszkoptowa" dla mnie i mysle, ze to nie maka ma wplyw na magiczny efekt tego ciasta... niestety nie moge przetestowac, zeby potwierdzic...

      Usuń
    2. Dzięki wielkie :) pozdrawiam serdecznie M.

      Usuń
  2. Też mnie intryguje ten przepis. Twoje ciasto wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze powiedziec,ze kilka miesiecy podchodzilam do niego jak do jeza... teraz musze wyprobowac wersje kawowa i czekoladowa ;) Jest bardzo proste....

      Usuń