czwartek, 28 listopada 2013

Rolada czekoladowo kokosowa

 Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy...byl tam zawsze...nie wiem jakie ma pochodzenie i skad sie tam wziol... nazywalo sie to to "przekladaniec kokosowy"...ja w moim domu przechrzcilam to to na rolade...
  To prosty, szybki przepis na ciasto, ktore nie wymaga pieczenia...



Rolada czekoladowo-kokosowa

Masa czekoladowa

300g suchych ciastek
125g mleka
100g cukru
30g masla
3 lyzki gorzkiego kakao

Ciastka smielic w mikserze, dodac kakao. Mleko, cukier i maslo mocno podgrzac. Wlac jeszcze cieple do ciastek z kakao. Wymieszac dokladnie. Rozlozyc mase, na kawalku folii przezroczystej, w prostokat (wielkosc zalezy jak wysokie chcemy warstwy)

Masa biala

125g miekkiego masla
80g cukru pudru
1 bialko
100g kokosu
2 lyzki wodki albo rumu

Skladniki wkladamy do miksera i miksujemy az do powstania jednolitej masy. Mase biala roskladamy na czarnej i ciasno zwijamy. Wkladamy na noc do lodowki. Serwujemy zimne.



Rollè di cocco

Impasto nero

300g di biscotti secchi
125g di latte
100g di zucchero
30g di burro
3 cucchiai di cacao amaro

Sbriciolare i biscotti nel mixer, aggiungere il cacao, mescolare bene. Il latte, lo zucchero e il burro scaldare finchè lo zucchero non si scioglie. Aggiungere ai biscotti e mescolare bene. Stendere l'impasto sul foglio del trasparente in un rettangolo.

Impasto bianco

125g di burro morbido
80g  di zucchero a velo
1 albume d'uovo
100g di cocco grattugiato
2 cucchiai di vodka o di rhum

Mescolare il tutto bene e stendere sul'impasto nero. Arrotolare insieme, e lasciare a raffreddare bene in frigo per tutta la notte... Servire ferddo.



2 komentarze:

  1. Małgosiu-wspaniały ten czekoladowy ślimaczek. Domyślam się , że jest pyszny :) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj,niestety jest...ale i bardzo latwy do zrobienia jest :)

    OdpowiedzUsuń