Prosty Tort Urodzinowy
Przepis jest inspirowany przepisem Lorraine Pascale
Biszkopt
200g masla
200g cukru
140g maki
60g kakao
szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
skorka otarta z jednej biologicznej pomaranczy
Wszystkie skladniki sa w temperaturze pokojowej.
Ubilam dokladnie maslo wraz z cukrem na puszysta mase.
Wymieszalam razem wszystkie suche skladniki.
Do masy maslanej wbilam 2 jajka i dodalam polowe suchych skladnikow,wymieszalam dokladnie,dodalam pozostale 2 jajka i reszte suchych skladnikow,ponownie dokladnie wymieszalam.
Wysmarowalam i opruszylam bulka tarta dno tortownicy o srednicy 20 cm. Wlalam ciasto do tortownicy i upieklam je w 180 st C przez ok 35 min (do suchego patyczka).
Pozostawilam biszkopt w formie przez 5 min,po czym wyjelam je z formy i ostudzilam.
Krem
250g masla
250g cukru pudru
lyzka likieru pomaranczowego "arancello"
100g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady
Wszystkie skladniki sa w temperaturze pokojowej. Ubilam na puszysta mase maslo z cukrem i na koniec dodalam likier i czekolade.
Tak przygotowanym kremem przelozylam dwa razy biszkopt nasaczajac go lekko likierem "arancello" wymieszanym z sokiem pomaranczowym. Udekorowalam. Wstawilam tort do lodowki az do stezenia kremu.
Semplice Torta di Compleanno
Ricetta di Lorraine Pascale
INGREDIENTI
- 200 gr. Zucchero
- 200 gr. Burro
- 140 gr. Farina
- 60 gr. Cacao in polvere
- 1 pizzico di sale
- 2 cucchiaini di Lievito per dolci
- 4 uova
- scorza di un'arancia
- 250 gr. di burro
- 250 gr. zucchero a velo
- 100 gr. Cioccolato fondente
- Arancello
Sciogliere i 200 gr. di zucchero con i 200 gr. di burro.
In una ciotola unire la farina, il cacao, il lievito e il sale.
In un’altra ciotola rompere due uova e mischiare la metà degli ingredienti secchi insieme anche alla miscela di zucchero e burro e la scorza d'arancia. Impastare.
Aggiungere altre due uova e il resto degli ingredienti secchi. Versare in una teglia rivestita di carta forno e infornare a 180° per 30-40 minuti.
In un’altra ciotola rompere due uova e mischiare la metà degli ingredienti secchi insieme anche alla miscela di zucchero e burro e la scorza d'arancia. Impastare.
Aggiungere altre due uova e il resto degli ingredienti secchi. Versare in una teglia rivestita di carta forno e infornare a 180° per 30-40 minuti.
Preparare la crema: 250 gr. di burro morbido impastati con 500 gr.
di zucchero a velo. Impastare dapprima lentamente e poi aumentando la
velocità finché diventa spumoso. Aggiungere poi 100 gr. di cioccolato
fondente fuso (non bollente) e arancello.
Una volta raffreddata la torta tagliarla in tre dischi e farcire con due strati di crema al cioccolato.
Ricoprire anche la superficie e i lati con la crema livellando bene con la spatola.
Far riposare in frigo per 15 minuti e ripetere la copertura con un altro strato di crema.
Decorare a piacere. in originale è stata decorata con bastoncini di cioccolato e lamponi.
Ricoprire anche la superficie e i lati con la crema livellando bene con la spatola.
Far riposare in frigo per 15 minuti e ripetere la copertura con un altro strato di crema.
Decorare a piacere. in originale è stata decorata con bastoncini di cioccolato e lamponi.
Tort bardzo czekoladowy i pachnący pomarańczą. Dobry, słodki początek bloga. Czekam na więcej Twoich pomysłów :)
OdpowiedzUsuńTo i ja się melduję ! I czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńI przy okazji mogę poćwiczyć wloski ;)
Marghe, spóźnione, ale szczere życzenia. A z powodu, że to ostatnie urodziny z trójką z przodu nie ma co się krzywić, bo z autopsji wiemy, że czym dalej tym lepiej. :-)
OdpowiedzUsuń