czwartek, 27 lutego 2014

Krem Pasticcera/ La crema pasticcera

Przy okazji paczkow trafilam na wspanialy krem pasticcera na blogu anice e cannella. Podkreslam od razu, ze nie jest to typowy przepis na ten krem...ale jest on taki jak lubie... czyli pyszny, szybki i latwy do zrobienia :)


 Skladniki
 
400 ml smietany kremowki
600 ml mleka
1 laska wanili
4 cale jajka
80 g maki 
300g cukru
szczypta soli
 
 
Ingredienti:

400 ml di panna fresca
600 ml di latte fresco
1 baccello di vaniglia
4 uova intere
80 gr. di farina
300 gr. di zucchero
1 pizzico di sale

Przygotowanie:
 
W garnuszku doprowadzic do wrzenia mleko, smietane i roskrojona laske wanilii.
W drugim garnuszku (troszke wiekszym) ubic dobrze jajka z cukrem i sola. Dodac przesiana make i dobrze wymieszac. Gdy smietana i mleko beda prawie wrzaly, wyjac wanilie i jednym chlustem wlac je do garnuszka z jajkami. Gotowac na bardzo malym ogniu az do zgestnienia.
 
Procedimento:
Metto in un pentolino il latte, la panna e il baccello di vaniglia aperto e porto quasi a bollore.
Nel frattempo in un altro pentolino sbatto bene le uova con lo zucchero e il pizzico di sale. Aggiungo la farina setacciata e mescolo ancora un po', poi aggiungo il latte tutto di un colpo versandolo da un passino a maglie fitte.
Metto a fuoco bassissimo mescolando sempre con una frusta a mano. Spengo quando la crema si è addensata bene.
 
 


4 komentarze:

  1. i już ? Tak prosto ? Małgosiu, dobrze rozumiem że mleko wlewamy do jajek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosto...i bardzo smacznie tak jak lubie :) Tak, Krysiu mleko wlewamy do jajek :)

      Usuń
  2. Dzięki za ten przepis. Z pewnością przyda się , pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze bardzo... warto zrobic :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń