poniedziałek, 17 lutego 2014

Carpaccio z karczochow/ Carpaccio di carciofi

Szybka, efektowna i bardzo smaczna przystawka. Czesto w tym okresie ja robie jako zdrowe rozpoczecie kolacji...


Proporcje na 2 osoby:

2 karczochy
1 cytryna
parmezan
sol ,pieprz
dobrej jakosci oliwa z oliwek 
zielona pietruszka


Per 2 persone:

2 carciofi
1 limone
parmigiano
sale, pepe
olio evo
prezzemolo

Umyc i oczyscic z wierzchnich lisci karczochy, obciac polowe wysokosci, obrac kawaleczek nogi, przeciac na cztery i wyciac "wloski". Do miski wlac 2 szklanki wody i wycisna  do niej pol cytryny i wrzucic tez wycisnieta skorke. Wrzucamy do tej kwasnej wody karczochy od razu po oczyszczeniu, zapobiegnie to czernieniu karczochow. Wycisnac sok z pozostalej polowki cytryny, posiekac pietruszke. Wyciagac po kawalku karczochy z wody, osuszyc i pokroic w jak najciensze plasterki. Ulozyc plasterki karczochow na polmisku, polac obficie sokiem z cytryny. Posolic, popieprzyc. Obierakiem do warzyw pokroic platki parmezanu (ilosc wg gustu). Polac wszystko dobra oliwa i posypac pietruszka.


Lavare, pulire (eliminando lo strato esterno) e tagliare i carciofi in quattro. Togliere il fieno. Preparare la ciotola con acqua e spremere dentro mezzo limone, aggiungiendo anche la buccia e sistemare via via i carciofi dentro. Spremere il succo dal'altra metà di limone.
Affettare sottilmente i carciofi e sistemarli nel piatto. Spruzzare con il succo rimasto. Salare e pepare. Guarnire i carciofi con le scaglie di parmigiano. Aggiungere l'olio evo e prezzemolo
.

 

2 komentarze: