niedziela, 3 listopada 2013

Prosta Tarta z dynia

Proste polaczenie jesiennych skladnikow... szybka i pyszna przekaska, pomysl na kolacje, lub po prostu jesienna pieszczota dla podniebienia...







Prosta Tarta z dynia

Ciasto brisè

100g zimnego masla
200g maki
szczypta soli
odrobina lodowatej wody (ok 80-100g)

Maslo, make i sol zmiksowac na piasek w robocie kuchennym ( misa z nozami),ciagle miksujac dodac powoli lodowata wode, az utwozy sie jednolita masa. Wykleic ciastem forme na tarte i wstawic do lodowki.

Nadzienie

250 g ricotty
1 duze jajko
80-100g tartego parmezanu
100g Gorgonzoli
300g pokrojonej w kostke i upieczonej nie do miekkosci dyni
szczypta soli
pinoli
krazki cebuli

Podpiec w piekarniku dynie (albo na patelni). Wymieszac ricotte z jajkiem, sola, parmezanem, pokrojona w kostke gorgonzola, dodac przestudzona dynie. Wylozyc mase na ciasto brisè, udekorowac krazkami cebuli i posypac orzeszkami piniowymi. Piec w 200° C przez 10 min,obnizyc temperature do 160 °C i piec kolejne 25-30 min, az do lekkiego przyrumienienia.



La torta salata con la zucca

Per la pasta brisè

100g di burro molto freddo
200g di farina "0"
pizzico di sale
un pò di acqua giaccia (80-100g)

Il burro, la farina e il sale mettere nel frullatore e frullare il tutto fino ad ottenere un composto dall'aspetto sabbioso. Aggiungete poco alla volta l'acqua fredda, fino ad ottenere un impasto compatto ed elastico. Stendete la pasta nella forma e mettetela nel frigo.

Ripieno
250 g di ricotta
1 uovo grande
80-100g di  parmigiano
100g di gorgonzola
300g di zucca precotta nel forno o saltata in padella
pizzico do sale
pinoli

fettine di cipolla di Tropea

Mescolare insieme la ricotta, l'uovo, il sale e parmigiano, aggiungere il gorgonzola e la zucca. Versare sulla pasta brisè, decorare con la cipolla e  pinoli. Cuocere 10 min a 20°C ,abbassare la temperatura a 160 °C e continuare la cottura per altri 25-30 min.




6 komentarzy:

  1. Dynia z gorgonzola smakuje bosko! Choc u mnie 'z musu' ;) teraz z owczym roquefort... Piekna jesienna tarta Marghe :)

    Pozdrawiam serdecznie! I zapraszam wieczorem (mam nadzieje... ;)) na podsumowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Bea... ja bardzo lubie gorgonzole...moj Makaron nie...,wiec zostaje mi "przemycic" gorgonzole w tego typu daniach :)

      Usuń
  2. Marghe, uwielbiam to połączenie dynia + ser pleśniowy ! Twoja tarta wygląda baaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, świetny pomysł :) też lubię takie połączenia smakowe, ale tarty nie robiłam :) chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń