sobota, 23 listopada 2013

Fougasse Chorizo & Timo

Listopad sie konczy...ja nie mam czasu ...a tu trzeba dodac cos do akcji Wisly "Na zakwasie i na drozdzach" Wybor padl na chleb widziany w jednym z programow kulinarnych. Przepis jest Lorraine Pascale.


Fougasse Chorizo & Timo

  • 500 gr.maki chlebowej
  • saszetka drozdzy (7g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 300 ml cieplej wody
  • 50 gr. chorizo
  • tymianek

Wymieszac  make,drozdze,sol i wode i dobrze wyrobic . Wysypac maka stolnice, rozciagnac lekko ciasto, posypac je tymiankiem (mozna tez zamienic tymianek na rozmaryn, szczypiorek lub inne ulubione ziola) i pokrojona w kostke chorizo (zostawic troszke na przybranie). Zlozyc ciasto na trzy i uformowac ksztalt liscia. Naciac ciasto posrodku i zrobic po trzy naciecia po obu bokach. Rozciagnac lekko naciecia,tak aby nie zniknely podczas rosniecia ciasta. Przykryc chleb natluszczona folia do wyrosniecia. Nagrzac piekarnik do 200° C w momencie wlozenia chleba do piekarnika wstawic na dno metalowa miseczke z 3-4 kostkami lodu lub spryskac piekarnik. Posmarowac chleb mlekiem i ozdobic pozostala chorizo. Piec 30-35 min. Studzic zawieszony

Fougasse Chorizo & Timo

INGREDIENTI:

  • 500 gr. farina
  • una bustina di lievito
  • 2 cucchiaini di sale
  • 300 ml di acqua
  • 50 gr. chorizo
  • timo
Impastare la farina, il lievito, il sale e l’acqua. Dare una bella mescolata e mettere la farina sul piano.
Aggiungere 25 gr di chorizo fatto a pezzettini e un po di timo (meglio se fresco) nell’impasto e ripiegare su sé stesso per incorporare tutto. Dargli la forma di una foglia. Fare poi un taglio verticale al centro e tre tagli ai due lati di quello verticale, come le venature di una foglia.
Allargare i tagli con le dita così lieviterà bene.
Metterla su una teglia bassa e coprire con la pellicola tutta la teglia, senza stringerla troppo. Lasciar lievitare per 30 minuti, spennellare poi con del latte. Sbriciolare sopra il chorizo rimanente. Posizionare dei cubetti di ghiaccio sul fondo dl forno, in questo modo si crea un ambiente umido e il pane lieviterà ancora prima che si formi la crosta dando così una mollica soffice. Cuocere 30-35 minuti a 200°. Lasciar raffreddare appeso.


4 komentarze:

  1. super wygląda :) Naprawdę super.
    Małgosiu, z czasem u Ciebie to tak jak i u mnie. Też dzisiaj piekłam, bo to ciężki wstyd żeby cały miesiąc spełzł na niczym. Chałkę umerdałam. Z dodatkiem semoliny z pszenicy durum

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z pewnoscia Twoj wypiek mial piekny sloneczny kolor :)

      Usuń
  2. Piękny liść :) do tego z tymiankiem...mam słabość do tego ziółka :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez... zwlaszcza jak tymianek jest swiezy...

      Usuń