Proste polaczenie jesiennych skladnikow... szybka i pyszna przekaska, pomysl na kolacje, lub po prostu jesienna pieszczota dla podniebienia...
Prosta Tarta z dynia
Ciasto brisè
100g zimnego masla
200g maki
szczypta soli
odrobina lodowatej wody (ok 80-100g)
Maslo, make i sol zmiksowac na piasek w robocie kuchennym ( misa z nozami),ciagle miksujac dodac powoli lodowata wode, az utwozy sie jednolita masa. Wykleic ciastem forme na tarte i wstawic do lodowki.
Nadzienie
250 g ricotty
1 duze jajko
80-100g tartego parmezanu
100g Gorgonzoli
300g pokrojonej w kostke i upieczonej nie do miekkosci dyni
szczypta soli
pinoli
krazki cebuli
Podpiec w piekarniku dynie (albo na patelni). Wymieszac ricotte z jajkiem, sola, parmezanem, pokrojona w kostke gorgonzola, dodac przestudzona dynie. Wylozyc mase na ciasto brisè, udekorowac krazkami cebuli i posypac orzeszkami piniowymi. Piec w 200° C przez 10 min,obnizyc temperature do 160 °C i piec kolejne 25-30 min, az do lekkiego przyrumienienia.
La torta salata con la zucca
Per la pasta brisè
100g di burro molto freddo
200g di farina "0"
pizzico di sale
un pò di acqua giaccia (80-100g)
Il burro, la farina e il sale mettere nel frullatore e frullare il tutto fino ad ottenere un composto dall'aspetto sabbioso. Aggiungete poco alla volta l'acqua fredda, fino ad ottenere un impasto compatto ed elastico. Stendete la pasta nella forma e mettetela nel frigo.
Ripieno
250 g di ricotta
1 uovo grande
80-100g di parmigiano
100g di gorgonzola
300g di zucca precotta nel forno o saltata in padella
pizzico do sale
pinoli
fettine di cipolla di Tropea
Mescolare insieme la ricotta, l'uovo, il sale e parmigiano, aggiungere il gorgonzola e la zucca. Versare sulla pasta brisè, decorare con la cipolla e pinoli. Cuocere 10 min a 20°C ,abbassare la temperatura a 160 °C e continuare la cottura per altri 25-30 min.
Dynia z gorgonzola smakuje bosko! Choc u mnie 'z musu' ;) teraz z owczym roquefort... Piekna jesienna tarta Marghe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I zapraszam wieczorem (mam nadzieje... ;)) na podsumowanie :)
Dziekuje Bea... ja bardzo lubie gorgonzole...moj Makaron nie...,wiec zostaje mi "przemycic" gorgonzole w tego typu daniach :)
UsuńMarghe, uwielbiam to połączenie dynia + ser pleśniowy ! Twoja tarta wygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje,nieskromnie powiem,ze i taka byla :)
UsuńMniam, świetny pomysł :) też lubię takie połączenia smakowe, ale tarty nie robiłam :) chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńWarto,bo smacznie,szybko i bezbolesnie :)
Usuń